UE a lansat, luni, misiunea civilă pentru a susţine Republica Moldova împotriva ameninţărilor hibride.

Scopul acestei misiuni, create oficial la 24 aprilie la solicitarea autorităţilor de la Chişinău, este de a contribui la consolidarea structurilor de gestionare a crizelor din Republica Moldova, inclusiv rezistenţa la ameninţările hibride, printre care securitatea energetică, pentru ca statul să poată contracara manipularea informaţiilor sau a ingerinţelor străine, arată comunicatul de presă al Consiliului UE.

În acest scop, misiunea va oferi consultanţă la nivel strategic şi va identifica necesităţile de consolidare a capacităţilor.

Misiunea e condusă de un român

Şeful acestei misiuni va fi românul Cosmin Dinescu, care va conduce operaţiunile pe teren, iar comandant va fi directorul general al Serviciului european pentru acţiune externă pentru planificare şi operaţiuni civile Stefano Tomat, responsabil de operaţiunile civile.

„Eforturile de a destabiliza Republica Moldova au crescut în mod semnificativ de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi reprezintă o ameninţare directă la adresa stabilităţii şi securităţii frontierelor externe ale UE”, precizează sursa citată.

În concluziile reuniunii Consiliului European din 24 iunie 2022, liderii UE au recunoscut perspectiva europeană a Republicii Moldova şi au decis să îi acorde, împreună cu Ucraina, statutul de ţară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană.

De asemenea, în concluziile întrunirii Consiliului European din luna decembrie a anului trecut, UE a reiterat că va continua să ofere tot sprijinul relevant Republicii Moldova pentru a face faţă nenumăratelor efecte ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Într-o scrisoare adresată pe 28 ianuarie 2023 Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe Josep Borrell de către premierul Republicii Moldova, Guvernul de la Chişinău a solicitat desfăşurarea unei misiuni civile a UE în această ţară.

În aprilie, ministrul Apărării din Republica Moldova Anatolie Nosatîi declara că țara sa este „supusă riscurilor militare”, dând drept exemplu încălcarea spațiului aerian de către rachetele rusești.

,,Republica Moldova este supusă, la fel, riscurilor militare, drept exemplu pentru comunitatea internațională servește încălcarea spațiului nostru aerian de către rachetele rusești. Sigur că, noi analizăm și monitorizăm îndeaproape situația de securitate în regiunea transnistreană, în zona de securitate, precum și în proximitatea geografică a Republicii Moldova. Afirmăm că situația rămâne calmă, dar volatilă cu unele elemente de imprevizibilitate”, a afirmat acesta.

Anatolie Nosatîi a adăugat că ,,în țara mea se desfășoară acțiuni subversive din arsenalul unui război hibrid. Această situație ambiguă pune, de asemenea, o presiune enormă asupra sectorului securității de apărare națională. Cu toate acestea, Guvernul Republicii Moldova rămâne dedicat în vederea asigurării siguranței și securității populației, precum și consolidării rezilienței naționale”.