Mircea Geoană a fost prezent recent la prima ediție a conferinței „Puterea Inovării – Reclădind Încrederea, Imaginăm Viitorul”. În cadrul evenimentului, secretarul general-adjunct al NATO a subliniat că „adaptarea la noua realitate politică și economică globală va fi extrem de complicată”.

Mircea Geoană spune că lumea se schimbă profund

Potrivit secretarului general-adjunct al NATO, lumea se schimbă mai profund decât oricând altcândva în Istorie. Acesta nu s-a referit doar la revoluțiile tehnologice și științifice. Mai precis, este vorba și despre teoriile economice care susțin fundația modului de organizare a societăților noastre.

„Lumea se schimbă mai profund decât oricând altcândva în Istorie. Nu doar geopolitica și revoluțiile tehnologice și științifice, dar și modelele și teoriile economice care susțin fundația modului de organizare a societăților noastre.

Domnia piețelor nereglementate și statul minimal fac loc tot mai mult unei alternative radicale, cu rolul statului augmentat masiv și cu o nouă relație între economie, securitate, tehnologie și societate. Pentru România, istoric țara formelor fără fond, această schimbare de paradigmă și adaptarea la noua realitate politică și economică globală va fi extrem de complicată”, a declarat Mircea Geoană, potrivit unui comunicat de presă.

Acesta critică „dictatura mediocrității” din România

De asemenea, acesta a subliniat că „dictatura mediocrității” și „politizarea dusă la extrem a instituțiilor statului” împiedică factorul politic să opereze. Mai mult, modelul politic din momentul de față este „greu de deslușit”, potrivit specialistului.

„Cum putem reuși în această situație aparent fără ieșire? Indiferent de culoarea politică sau ideologia partidelor aflate la guvernare acum și în viitor, două axe strategice mi se par obligatoriu de urmat pentru a asigura Saltul Istoric de dezvoltare pe care România trebuie și poate să îl realizeze.

În primul rând, modelul economic de astăzi, cu 70% din PIB produs de primele 12 mari orașe ale țării, și-a atins limita de creștere și efectul de tracțiune pentru restul țării și întreaga economie. O politică energică de ridicare a orașelor de talie medie, de încurajare a conurbațiilor și a sindicatelor de comune, de agregare de investiții în comunele cu vitalitate economică, pentru a iradia și către ruralul mic, este absolut necesară. Punerea într-o logică coerentă a fondurilor naționale, europene, locale și atrase pot face diferența”, a mai spus Geoană.

O astfel de politică ar fi benefică pentru România

Mai apoi, Mircea Geoană a spus că o astfel de politică ar reprezenta o oportunitate excelentă de a recupla țara cu Diasporă științifică.

„O astfel de politică ar reprezenta și o excelentă oportunitate de a recupla cu țara masiva Diasporă științifică, tehnologică, academică și intelectuală românească. Un Fond de capital de risc, inclusiv de deep tech, pentru tehnologii cu dublă întrebuințare, o Agenție de Inovare care să investească în cele mai promitoare start-up-uri, stimularea proiectelor de cercetare și a consortiilor universitare, crearea unei adevărate piețe de capital de risc pentru inovatorii români, toate trebuie să conducă la ceea ce aș denumi România Innovation Nation.

Într-o prima etapă, ceea ce ne putem propune este măcar un Stat care Merge, care funcționează la parametri normali în funcțiile sale esențiale și care își alege cu cap politicile economice și sociale pe care le îmbrățișează ca priorități.

Potrivit secretarului general-adjunct al NATO, digitalizarea accelerată a sectorului public va trebui să devină prioritară pentru Statul român.

„Un Stat Activ, dar Selectiv în ceea ce face. Și care încurajează sectorul privat să creeze țesutul industrial și antreprenorial de care ducem atât de multă lipsă. Iar atunci când intervine – în dezvoltarea teritorială omogenă a țării sau în inovare – să o facă într-o profundă logică public-privată, ceea ce aș numi Parteneriatul public-public/privat-privat (PPP la pătrat), prin care resursele guvernului și ale autorităților locale și ale capitalului străin și a celui românesc să lucreze coerent și în aceeași direcție.

Dacă statul român investește în zone unde capitalul privat nu are randamentele sau resursele să investească (zone sărace și sectoare de mare intensitate de capital și R&D), acest New Deal Românesc va crea stimulente pentru ca marile firme occidentale să prefere în mod explicit companiile românești ca parteneri, furnizori sau subcontractori privilegiați”, a completat acesta.