Secretarul general adjunct al NATO a precizat că, în prezent, grupul de lupta din Romania a trecut de faza inițială de operaționalizare, dar sunt așteptate deciziile de la Madrid în ceea ce privește ce dimensiune și forma pe care acesta o va lua.

Grupul de luptă din România va fi complet operațional în scurt timp

„Grupul de luptă din România condus de Franţa şi la care avem un număr de aliaţi care şi-au anunţat intenţia să participe a trecut deja de faza iniţială de capabilitate operaţională – Initial Operational Capability, în jargonul nostru – şi avem indicii că, de o manieră susţinută şi alertă, se va ajunge în orizontul apropiat de timp la o stare de operaţionalizare completă a acestui grup de luptă”, a declarat Geoană în cadrul unui briefing online pentru jurnalişti români de la sediul NATO din Bruxelles.

Deciziile privind dimensiunea și forma pe care acest grup de luptă o va lua va fi luată ulterior, precizează Mircea Geoană, punctând că „într-un orizont scurt de timp” va fi operațional.

„După aceea, evident, aşteptăm deciziile liderilor noştri de la Madrid, vom vedea ce dimensiune şi ce formă suplimentară ar putea să ia o astfel de decizie”, a adăugat oficialul NATO după reuniunea miniştrilor apărării din statele aliate.

Geoană: Flancul estic al NATO va fi puternic ranforsat

De asemenea, oficialul Alianței a precizat că NATO își schimbă strategia, iar flancul de est va include „forțe substanțial sporite”, inclusiv în România și Marea Neagră.

„Noua noastră postură va include forțe substantial sporite în est, inclusiv în Marea Neagră și în România. Apărarea antiaeriană va fi puternic sporită și luăm în considerare și întărirea apărării cibernetice și spațiale.

Dar toate acestea vor necesita investiții și am confirmat că 2% din PIB reprezintă minimul pentru apărare, nicidecum maximul”, a precizat Mircea Geoană.

El a punctat că, există deja consens în cadrul Alianței în această privință.

„Deja există consens în alianță că ceea ce am avut (n.r. forțe) după 2014 s-a dovedit insuficient pentru perioada actuală. Opțiunile vor fi prezentate factorului politic. Decizia finala privind conturul pe care îl va lua prezența ranforsată o vor avea liderii la summit-ul de la Madrid.

Lucrăm pentru ca grupurile de luptă, inclusiv cel din România să devină complet funcționale și vom lua o decizie la configurația acestei prezențe”, a conchis secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.