Buget de 1,5 miliarde de lei pentru sistemele de canalizare și alimentare cu apă

Ministerul Mediului a anunțat astăzi trimiterea spre publicare a Ghidului de finanțare pentru „Programul vizând sisteme de alimentare cu apă, canalizare și epurare a apelor uzate”. Acest program, gestionat de Administrația Fondului pentru Mediu, are un buget generos de 1,5 miliarde de lei, a anunțat ministrul Mediului.

Scopul programului este protejarea și îmbunătățirea calității mediului înconjurător, prin creșterea numărului de persoane conectate la sistemele de apă și canalizare. În urma investițiilor planificate, se estimează că va crește gradul de acces al populației la aceste servicii publice, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra calității vieții și a sănătății cetățenilor.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a subliniat importanța acestui program, menționând că fondurile alocate vor fi utilizate pentru finanțarea sistemelor integrate de alimentare cu apă, stații de tratare, canalizare și stații de epurare. Aceste investiții vor fi direcționate către unitățile administrativ-teritoriale la nivel de comună, oraș, municipiu, județ și subdiviziunile municipiului București.

„Așa cum anunțam zilele trecute, am ajuns în momentul în care investim în extinderea sistemelor de apă și canalizare. (…) Obiectivul general al acestor investiții este creșterea gradului de acces al populației la serviciul public de apă și canalizare, ceea ce va duce la o protecție mai bună a mediului înconjurător, respectiv o îmbunătățire a calității vieții și a sănătății cetățenilor.

Pentru programul de apă canal, ne propunem să finanțăm sisteme integrate de alimentare cu apă, stații de tratare, canalizare și stații de epurare, pentru care am alocat 1,5 miliarde de lei”, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.

Cum se va acorda finanțarea în cadrul programului?

Programul de finanțare se desfășoară pe regiuni și este multianual. Finanțarea acordată poate ajunge până la 100% din cheltuielile eligibile, în funcție de categoria unității administrative solicitante și de populația acesteia.

Astfel, se acordă, în funcție de categoria unității administrativ-teritoriale din care face parte solicitantul:

  • 12 milioane de lei cu TVA, pentru UAT cu o populație mai mică de 5.000 de locuitori;
  • 20 de milioane de lei cu TVA, pentru UAT cu o populație cuprinsă între 5.001– 10.000 de locuitori;
  • 30 de milioane de lei cu TVA, pentru UAT cu o populație mai mare de 10.000 de locuitori.

Tipurile de investiții vizate includ înființarea, extinderea și modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare.

Odată cu publicarea Ghidului de finanțare în Monitorul Oficial, sesiunea de finanțare este programată să înceapă în următoarele 30 de zile, iar Ministerul Mediului încurajează unitățile administrative să aplice pentru acest program, având în vedere beneficiile semnificative pe care le poate aduce pentru comunități.