Ungaria nu a luptat niciodată împotriva Europei, ci a luptat şi luptă tocmai pentru Europa şi pentru viitorul european al copiilor şi nepoţilor noştri, a scris, luni dimineaţă, Judit Varga, ministrul ungar al Justiţiei, pe pagina sa de Facebook.

„Trebuie să clarificăm câteva lucruri, în perioada preliminară deciziei finale privind bugetul Uniunii, în ceea ce priveşte relaţia dintre Ungaria şi Uniunea Europeană, deoarece, pe parcursul negocierilor îndelungate, instituţiile UE, unele state membre şi opoziţia din Ungaria au amestecat multe întrebări printre cifre”, a scris ministrul. Judit Varga a adăugat că Ungaria declară, în acord cu părinţii fondatori ai Uniunii, că Europa ori va fi creştină şi umanistă, ori nu.

Majoritatea maghiarilor şi a europenilor consideră cu tărie că Europa nu ar trebui să renunţe la identitatea sa şi la valorile fundamentale care fac din Europa cel mai viabil continent al lumii, a explicat ministrul. În 2004, când Ungaria a aderat la UE, nu a spus Da unei Europe federaliste, nu a zis Da globalismului şi mai ales nu Statelor Unite ale Europei, ci a zis Da unei alianţe bazată pe state naţionale puternice care se ajută şi se respectă reciproc.

Ungaria, când s-a alăturat UE, nu a renunţat la acea parte a suveranităţii sale naţionale prin care să poată decide cu cine doresc maghiarii să trăiască împreună în propria ţară. Nu au spus Da, în momentul aderării la uniune, pentru ca Bruxelles să definească Ungariei ce consideră a fi o familie, ce se numeşte o căsătorie şi cine poate adopta copii în Ungaria şi în ce condiţii, a scris ministrul.

Nu este adevărat că, pe timpul crizei migranţilor, Ungaria nu a fost solidară cu celelalte state membre, ea a cheltuit sute de miliarde de forinţi pentru a proteja graniţele Europei şi încearcă să ajute la nivel local oamenii nevoiaşi. Ungaria este de părere că nu problema trebuie adusă în Europa, ci ajutorul trebuie dus acolo unde este nevoie. Nu Ungaria a atacat celelalte state membre din cauza politicii lor privind migraţia, ci invers, a subliniat, în postarea sa, Judit Varga.

Aceasta a semnalat că nu Ungaria atacă Bruxelles-ul şi alte state membre cu diverse acuzaţii deghizate sub masca statului de drept, ci invers. Nu Ungaria critică statele membre ale UE în care nu există Curte Constituţională, sau parchetul este controlat direct de guvern, sau în care judecătorii sunt numiţi de actori politici, ci invers. Nu Ungaria a solicitat verificarea statului de drept în acele state membre în care au existat recent atacuri brutale împotriva creştinilor, unde apar din ce în ce mai des atrocităţi antisemite, ci aceste state au solicitat verificarea statului de drept în Ungaria, a enumerat Judit Varga.

Ministrul a mai arătat că, contrar afirmaţiilor opoziţiei ungare, subvenţiile UE şi fondurile de coeziune nu sunt donaţii primite din milă, ci sunt plăţi datorate Ungariei pe bună dreptate, în temeiul tratatelor UE. În schimbul acestor resurse, la aderare, Ungaria şi-a asumat nenumărate angajamente, cum ar fi: şi-a deschis pieţele, a renunţat la veniturile sale vamale, dar şi la alte venituri, a transpus toată legislaţia UE, a acceptat libera circulaţie a capitalurilor (permiţând astfel companiilor mari din Europa de Vest să investească fără bariere), însă şi Ungaria contribuie cu sume semnificative la bugetul comun al uniunii, a mai scris ministrul ungar al Justiţiei. Nu Ungaria şantajează şi exercită presiuni asupra Bruxelles-ului în negocierile privind resursele bugetare ale UE, ci invers.

Oricine cunoaşte istoria Ungariei ştie exact că, atunci când vine vorba de viitorul copiilor şi al nepoţilor noştri, poporul maghiar şi Ungaria nu vor face compromisuri, fie că este vorba de un război de independenţă sau doar de un simplu veto, a scris Judit Varga. “Apa trece şi rămâne doar piatra. Dar piatra rămâne”, l-a citat Judit Varga pe sciitorul Wass Albert în postarea de pe pagina sa de Facebook.