Markus Ederer, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Rusia, a declarat joi că autorităţile ruse iau în discuţie posibilitatea utilizării armei nucleare într-un mod „tactic” în scopul dezamorsării conflictului iscat de invadarea Ucrainei.

„În anumite cercuri există o dezbatere despre folosirea armelor nucleare tactice. Nu este vorba despre un „Armaghedon” nuclear, ci de a arăta că, dacă inamicul continuă să progreseze, armele nucleare sunt o opţiune”, a spus Ederer în timpul unei intervenţii la Subcomisia pentru drepturile omului din Parlamentul European, relatează EFE, potrivit Agerpres.

Situație incertă privind armele nucleare

Referindu-se la posibila ameninţare cu arme atomice din partea regimului preşedintelui rus Vladimir Putin, Ederer a precizat că UE nu are „agenţi de informaţii” care să poată furniza astfel de date. El a subliniat că a existat o „schimbare în formularea strategiei de securitate a Rusiei”.

„Un dispozitiv nuclear poate fi utilizat pentru a opri un atac convenţional împotriva Rusiei. Este o doctrină a escaladării pentru dezamorsarea conflictului”, a explicat el, subliniind că nu ştie clar dacă se va recurge la forţa atomică în actuala criză.

„Nu ştiu dacă vor fi folosite arme nucleare, nu spun asta îndeosebi acum în contextul actual”, a insistat responsabilul european.

Ambasadorul blocului comunitar a recunoscut că uneori este îngrijorat de „limbajul pe care îl folosim” atunci când vorbim despre un „război economic” din cauza sancţiunilor pe care UE le-a impus Rusiei.

„Percepţiile afectează de asemenea realitatea şi există percepţii care pot favoriza ideea că suntem în război cu Rusia, iar acest lucru poate fi utilizat ca o justificare pentru ca situaţia să degenereze”, a avertizat el.

Putin nu e dispus să se vadă învins

Diplomatul european a atenţionat, de asemenea, că s-ar „putea să nu se fi ajuns în ultima fază a escaladării”.

„Kremlinul merge pe calea escaladării şi nu cred că aceste discuţii de pace fac parte dintr-un plan în care diplomaţia prevalează”, a spus el despre actualele convorbiri între delegaţiile rusă şi ucraineană.

Ederer a mai spus că „agresiunea rusă s-a împotmolit într-o anumită măsură”, dar că, „datorită superiorităţii numerice”, „ruşii îşi vor atinge unele obiective”.

„Preşedintele rus nu este dispus să se vadă învins pe câmpul de luptă, aşa că întrebarea este cum să ieşim din această dinamică de escaladare”, a afirmat ambasadorul european, potrivit căruia „nu ar trebui să subestimăm gradul de escaladare la care preşedintele rus este dispus să meargă”.

ONU, avertisment privind amenințarea nucleară

Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a atras atenţia joi comunităţii internaţionale în legătură cu ameninţarea nucleară care planează asupra „întregii umanităţi” în urma invaziei ruse din Ucraina, relatează AFP.

„Ridicarea nivelului de alertă al armelor nucleare subliniază gravitatea riscurilor care planează asupra întregii umanităţi”, a spus Michelle Bachelet la Geneva, în faţa Consiliului ONU pentru drepturile omului.

Zeci de milioane de persoane sunt în pericol

Ea a denunţat de asemenea „impactul enorm” al invaziei ruse asupra a milioane de persoane din Ucraina, într-un moment în care Consiliul pentru drepturile omului s-a reunit de urgenţă pentru a discuta o solicitare de a lansa o anchetă internaţională.

„Atacul început la 24 februarie este pe cale să aibă un impact enorm asupra drepturilor a milioane de persoane din Ucraina”, a declarat Michelle Bachelet.

Zeci de milioane de persoane din Ucraina sunt „într-un pericol potenţial mortal”, a mai spus ea, potrivit Reuters.

Michelle Bachelet a cerut o încetarea a ostilităţilor, care au afectat grav servicii esenţiale din Ucraina.

„Stafful meu din Ucraina a fost contactat de diverse grupuri care se tem de persecuţii dacă trupele ruse avansează, printre care comunitatea tătarilor crimeeni din Ucraina continentală, precum şi jurnalişti şi apărători ai drepturilor omului cunoscuţi”, a afirmat ea.