"Am avut o analiză cu domnul Grindeanu (prim ministrul – n.r.) în urma opririi Codului portocaliu şi în permanenţă am ţinut legătura şi cu doamna ministru de Interne şi cu dânsul privind utilajele, stocurile pentru această perioadă. Sunt anumite discrepanţe între stocuri. Aici vorbim de sare şi de nisip. Explicaţiile celor de la CNAIR sunt legate conducerea anterioară a ministerului. Tocmai din acest motiv voi trimite Corpul de control acolo să vedem exact cum au evaluat dânşii situaţia înainte de acest episod şi cum şi-au ajustat toate cantităţile de materiale", a spus, sâmbătă, ministrul Trasporturilor, la sediul instituţiei pe care o conduce.

El a mai afirmat că în acest moment există materiale pentru asigurarea traficului în condiţii optime.

"Numai că în componenţa materialului antiderapant pe lângă sare şi alte substanţe care se folosesc, trebuia să avem şi cantitatea de nisip necesară pentru asigurarea participării în condiţii normale şi de siguranţă la trafic. Înţeleg că printr-un ordin de ministru s-a dispus să nu se achiziţioneze nisip la Ministerul Transporturilor ţinând cont că aveau dânşii o strategie că, dacă există cantităţi destul de mari de sare, nu va mai fi nevoie să achiziţionăm şi nisip. Dacă s-ar fi înrăutăţit şi mai tare starea vremii, noi am fi preferat să avem un tampon de material antiderapant ca să nu avem nicio problemă. Acesta este lucrul pe care eu l-am reproşat conducerii (CNAIR n.r.)", a mai arătat ministrul Transporturilor.

Totodată, Alexandru Cuc a precizat că pe A2 au fost solicitate, vineri, utilaje suplimentare de la Direcţiile Regionale de Drumuri şi Poduri.

"Noi am solicitat, vineri, directorului CNAIR (Cătălin Homor – n.r.) să aducă utilaje suplimentare pentru A2 şi am adus de la Direcţiile Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova, Braşov şi Iaşi pentru a interveni şi a ajuta la decongestionarea situaţiilor care s-au petrecut pe A2. Avem peste 3.000 utilaje prin DRDP", a mai afirmat Cuc.

Premierul Sorin Grindeanu i-a cerut, sâmbătă, ministrului Transporturilor să trimită Corpul de control la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi să ia toate măsurile legale pentru demiterea directorului general al companiei, Cătălin Homor.

"L-am rugat pe domnul ministru Cuc (ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc – n.r.) să trimită Corpul de control la CNAIR şi, de asemenea, l-am rugat să ia toate măsurile legale pentru demiterea domnului director al CNAIR pentru că în acest moment tot ceea ce înseamnă coordonarea activităţilor de deszăpezire şi modul în care operatorii şi cei care au câştigat au fost coordonaţi, la 14 ore după ridicarea Codului portocaliu, este deficitară. I-am transmis domnului Cuc să facă o analiză în amănunt nu doar pe persoană, pentru că e clar că acolo lucrurile sunt deficitare, ci şi la cauzele care au dus la această situaţie nefericită", a declarat premierul, la finalul unei şedinţe ce a avut loc la Ministerul Transporturilor. Agerpres