TVA pentru medicamente va rămâne la un nivel redus

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a anunțat că TVA pentru medicamente va rămâne la un nivel redus. El a explicat că există două tipuri de medicamente: cele care se dau pe rețetă și cele care se pot cumpăra fără rețetă (OTC-uri). Pentru ambele categorii, TVA-ul nu va crește până la nivelul maxim, așa cum se întâmplă în alte domenii.

Ministrul Sănătății a spus că acest lucru este prevăzut în programul de guvernare și că nu se știe încă exact cât va fi TVA. E posibil să rămână la 9% sau să crească puțin, cu 1-2 procente. Totuși, el a subliniat că medicamentele vor continua să aibă cel mai mic TVA.

Oficialul român a recunoscut că nu are date exacte întrucât Ministerul Finanțelor stabilește aceste procente și calendarul aplicării lor, susținând că discuțiile sunt încă în curs. Totuși, el a reiterat că obiectivul principal este să păstreze accesibilitatea medicamentelor esențiale, în timp ce impactul asupra prețurilor pentru pacienți va fi unul limitat.

Salariile personalului administrativ din spitale vor fi afectate de reducerea sporului pentru condiții vătămătoare

În ceea ce privește salariile personalului administrativ (TESA) din spitale, ministrul a declarat că vor fi afectate de reducerea sporului pentru condiții vătămătoare, dar nu foarte mult. Potrivit lui, acest spor este acum, în medie, de 400 de lei, dar va scădea la 300 de lei. A spus că veniturile acestor angajați vor scădea, însă nu semnificativ.

„Putem să împărţim medicamentele în două mari categorii: medicamentele care se eliberează pe reţetă medicală şi cele fără reţete, OTC-uri. Pentru ambele categorii TVA-ul nu va creşte la valoarea maximă la care vor creşte altele, mă rog, alţi indicatori. Este în programul de guvernare acest lucru.

Eu nu pot să vă spun valoarea la care o să crească. Vor fi din nou, cel mai probabil, două categorii de TVA. TVA-ul de 9% fie rămâne la 9%, fie creşte un punct procentual sau două, nu am această informaţie. Tot ce pot să vă spun este că medicamentele vor rămâne la valoarea minimală a TVA-ului.

Personalul medical din zona administrativă TESA din spitale va fi afectat de această modificare. (…) Am calculat o medie naţională a sporului pentru condiţii vătămătoare în TESA. Valoarea medie este de 400 lei. (…) Practic, aceste persoane vor suferi o reducere a veniturilor, dar ea nu va fi atât de agresivă, pentru că se va reduce de la 400 la 300 lei”, a explicat ministrul Sănătății la TV.