“În mandatul meu de şase luni nu am construit niciun spital. Se spune că după alegeri se vor investi miliarde în spitale. În ultimii 26 de ani s-a construit un singur spital, iar un studiu al ministerului relevă că 30% din spitalele din România funcţionează în clădiri cu risc sesimsic 1 sau 2”, spune Voiculescu.

La sfârşitul acestei luni vom finaliza 5 planuri regionale. Ele reprezintă baza pentru următoarele investiţii care vor asigura României acces la 150 milioane de euro, bani europeni. România va avea trei spitale regionale la Cluj, Craiova şi Iaşi. Terenurile pentru spitalele din Cluj şi Craiova au fost achiziţionate de la Ministerul Apărării, iar la Iaşi procesul de achiziţie este în derulare.

Selecţia terenurilor s-a făcut pe criterii strict tehnice, iar la pregătirea proiectelor va fi făcută cu Banca Europeană pentru Dezvoltare. Vom primi bani din Planul Juncker 1,5 milioane -2 milioane de euro nerambursabili.La mijlocul anului viitor vom avea studiile de fezabilitate gata.

În ceea ce priveşte parteneriatul public-privat, nu avem bani în România pentru a clădi toate spitalele de care avem nevoie. Fondurile necesare pot veni din sectorul privat. Privatul nu va oferi actul medical, acesta va rămâne în responsabilitatea statului. Partenerul va ridica clădirea şi o va pune la dispoziţia statului împreună cu echipamentele urmând a primi plăţi 25-30 de ani.

Managementul de spital

Noi dacă am vrea să aducem la spitalele universitare managerul de la celebrul AKH din Viena nu am putea deoarece nu îndeplineşte criteriile legii. Conform legii, acesta trebuie să fie medic primar sau cadru universitar. Managerul trebuie să fie în primul rând manager. De aceea vom vedea în acest sens o ordonanţă de urgenţă şi opt acte normative care să schimbe lucrurile, iar manageri de spital vor fi selectaţi şi performanţa lor măsurată.

Cum se pot face economii

Putem face economii în sănătate prin achiziţii centralizate de medicamente, oncologice sau antibiotice, spre exemplu. Este lesne de înţeles ca una este ca fiecare spital să cumpere pentru sine medicamente şi alta să fie un acord la nivel naţional. Astăzi vom avea o vizită a omologului bulgar cu care vom încheia un acrod comun de achiziţie de medicamente inovative şi scumpe. Acest acord ne va sigura că atunci când vom rămâne fără un anumit medicament vom putea cere ajutorul vecinului.