Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a jignit din nou pensionarii. Mai exact, pe cei care trăiesc din pensia minimă, despre care Violeta Alexandru spune că primesc un ajutor social ce nu merită mărit, pentru că nu au muncit suficient, nu au îndeplinit stagiul minim prevăzut de lege și nu au cotizat suficient la stat.

Bani prea puțini

Deși a afirmat la Adevărul Live că este conștientă de faptul că un pensionar nu poate trăi cu doar 700 de lei, cât este în prezent pensia minimă, ministrul Muncii refuză să vorbească despre majorarea acesteia, spunând că i-ar nedreptăți pe ceilalți pensionari.

Alexandru a spus că este vorba despre pensiile celor care nu au cotizat în sistemul de pensii, iar statul le-a acordat totuși o sumă pentru acoperirea nevoilor minime.

Principiul contributivității

”Principiul pe care-l aplicăm în ceea ce priveşte sumele prevăzute pentru pensii, aşa cum cunoaşteţi, se axează pe contributivitate. Acesta este principiul corect pe care ne axăm în toate estimările pe care le-am prins în buget şi ne vom ţine de ele”,  a spus ministrul Muncii.

Trebuie însă precizat că în prezent peste 1,2 milioane de pensionari trăiesc din pensia minimă, care este acordată celor care nu au îndeplinit stagiul minim obligatoriu prevăzut de lege.

Stagiul minim de cotizare

Vârsta standard de pensionare este în prezent de 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi, iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Violeta Alexandru spune că este nedrept față de cei care, deși poate pe salariul minim, au stat și au muncit, ducându-și până la capăt stagiul de contributivitate.

Jigniri cu repetiție

Nu este prima dată când ministrul Muncii face declarații controversate la adresa celor care, în opinia sa, refuză munca.

”Am semnale în sensul că oamenii vor să se pensioneze cât mai devreme în România. Există o tendință în societatea românească de a munci cât mai puțin”, a declarat recent Violeta Alexandru.

Concret, cuantumul pensiei minime în 2020 este de 704 lei.