Peste 2 milioane de ambalaje, returnate în ianuarie prin SGR

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat joi că peste două milioane de ambalaje au fost returnate de consumatori în luna ianuarie 2024, prin intermediul Sistemului de Garanţie Returnare.

În prima lună de funcţionare – decembrie 2023 – producătorii şi importatorii de băuturi au pus pe piaţă aproximativ 45 de milioane de ambalaje cu marca SGR. Numărul acestora a crescut la circa 180 de milioane în luna ianuarie 2024.

„La mai puţin de trei luni de la inaugurare, SGR este încă la un nivel incipient, însă cifrele raportate se încadrează în estimările iniţiale şi suntem optimişti că obiectivele primului an pot fi îndeplinite. În următoarea perioadă vom vedea din ce în ce mai multe ambalaje SGR pe rafturile magazinelor, până când toate produsele cu ambalaj fără garanţie vor fi înlocuite.

De asemenea, continuă în ritm alert atât dezvoltarea centrelor regionale, cât şi campania de sprijinire a comercianţilor pentru semnarea contractelor şi conformarea cu obligaţiile legale. Le mulţumesc tuturor celor care contribuie la succesul acestui proiect esenţial pentru viitorul României”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet, în postarea de pe reţeaua de socializare.

ambalaje
SURSA FOTO: Facebook

Recordul de ambalaje SGR colectate într-o singură zi îl deţine Municipiul Bucureşti. Aici au fost colectați peste 1.000 de saci.

Totodată, echipa RetuRO SGR a depăşit 100 de angajaţi. Până la sfârşitul anului, compania intenţionează să creeze aproximativ 600 de locuri de muncă verzi, precizează MMAP.

Un nou centru de colectare s-a deschis recent în Timiș

Recent, a fost deschis cel de-al doilea centru de colectare pentru ambalaje de băuturi din ţară. Acesta e situat în cadrul parcului logistic din Giarmata, judeţul Timiş.

Potrivit unui comunicat de presă al companiei, în noul centru se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 4.400 de metri pătraţi. Aici vor fi numărate, sortate şi trimise spre reciclare doar recipientele de băuturi returnate de către consumatori prin SGR, marcate cu cod de bare specific şi logo-ul „Ambalaj cu garanţie”.

Infrastructura de centre regionale pentru SGR va fi dezvoltată treptat de RetuRO, până la finalul anului. Simultan va crește volumul de ambalaje de băuturi puse pe piaţă de producători, returnate de consumatori şi colectate de comercianţi.

SGR a fost implementat în România începând cu data de 30 noiembrie 2023. Din acel moment românii ar trebui să plătească o garanţie de 50 de bani când cumpără o băutură îmbuteliată de la un comerciant. Este vorba de apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase.

Ulterior, după golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi. Aici va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal.