Ministrul Investiţiilor, Cristian Ghinea, a propus, în cadrul dezbaterilor care au avut loc marţi pentru actualizarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), crearea unui instrument de finanţare pentru primării . Mai exact, este vorba despre un fond de rezilienţă pentru localităţi.

Potrivit unui comunicat de presă, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a continuat marţi seria de dezbateri publice cu privire la actualizarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Dezbaterile au fost axate pe teme relevante abordării PNRR: “Cum dezvoltăm inteligent şi durabil marile oraşe?” – dezbatere cu participarea Asociaţiei Municipiilor din România, respectiv “Cum valorificăm resursele mediului de afaceri” – dezbatere privind competitivitatea economică şi digitalizarea.

În acest context, ministrul Cristian Ghinea a subliniat faptul că, în prezent, PNRR nu are o alocare punctuală pentru dezvoltarea localităţilor şi nici nu indică obiective care urmează să fie susţinute.

Totodată, el a propus crearea unui instrument de finanţare pentru primării. Este vorba despre un fond de rezilienţă pentru localităţi, dat fiind că ”reformele sunt aşteptate de la autorităţile centrale, nu de la cele locale, iar dumneavoastră trebuie să încadraţi investiţiile pe care le aveţi de făcut în aceste reforme”.

Ministrul Investiţiilor vrea un fond pentru localități

Totodată, Cristian Ghinea a mai subliniat faptul că din acelaşi fond de rezilienţă pentru localităţi ar putea fi finanţate şcoli, spitale, precum şi alte obiective, în baza unui mecanism de prioritizare a investiţiilor, se arată în comunicatul MIPE.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a mai adăugat că PNRR va trebui să fie un instrument de finanţare flexibil, uşor de implementat şi orientat spre realizarea reformelor.

“Propunerile pentru dezvoltarea inteligentă şi durabilă a marilor oraşe au vizat susţinerea economiei circulare, colectarea selectivă a deşeurilor, investiţii în sisteme de termoficare inteligentă, regândirea zonelor industriale, dar şi soluţii privind îmbunătăţirea vieţii de zi cu zi a locuitorilor. Pentru îndeplinirea obiectivelor şi implementarea rapidă a reformelor şi a proiectelor care le susţin, reprezentanţii AMR au propus realizarea de achiziţii centralizate”, se mai spune în comunicat.

De asemenea, în cadrul celei de-a doua dezbateri, cea referitoare la competitivitatea economică şi digitalizare, au fost prezentate avantajele dezvoltării de instrumente financiare care au un efect multiplicator în economie. S-au discutat soluţii pentru îmbunătăţirea condiţiilor pentru mediul de afaceri, precum realizarea unui punct unic de informare (one stop shop), care să prezinte toate soluţiile de finanţare disponibile, dar şi despre modul în care digitalizarea instituţiilor statului poate îmbunătăţi viaţa antreprenorilor.

De menționat este faptul că, România va avea la dispoziţie 30,4 miliarde euro prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă pentru implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea