„Manevrele care au avut loc astăzi nu ajută” la calmarea tensiunilor, a transmis Annegret  Kramp-Karrenbauer, la încheierea unei reuniuni a miniştrilor apărării din UE, la Berlin, potrivit agerpres.ro

Germania deţine preşedinţia UE în al doilea semestru al acestui an şi conduce în prezent o misiune de mediere între Atena şi Ankara.

În ciuda apelurilor la dezescaladare, manevre militare rivale au avut loc miercuri în estul Mediteranei, pe fondul tensiunilor crescânde dintre Turcia şi Grecia, ambele membre NATO şi care îşi dispută zone maritime bogate în hidrocarburi.

Pe de o parte, nave de război turceşti au efectuat exerciţii cu un distrugător american, potrivit Ministerului turc al Apărării.

Pe de altă parte, „Cipru, Grecia, Franţa şi Italia au convenit să desfăşoare o prezenţă comună în Mediterana de Est în cadrul Iniţiativei de Cooperare Cvadripartită (QUAD)”, a anunţat Ministerul grec al Apărării.

Manevrele au început miercuri şi urmează să se desfăşoare până vineri în sudul şi sud-vestul Ciprului, potrivit unei surse militare.

Dialog fără condiții prealabile între Turcia și Grecia

Ministrul grec de Externe a făcut o vizită în Turcia pentru un dialog cu privire la zăcămintele de hidrocarburi din estul Mediteranei. De când acestea au fost descoperite, tensiunile au crescut între Ankara şi Atena.

Capitala Turciei a anunțat că este pregătită pentru un dialog cu Grecia cu privire la zăcămintele de hidrocarburi din estul Mediteranei. Acest dialog va fi fără condiții prealabile.

„Turcia este pregătită de dialog fără condiţii prealabile pentru o împărţire echitabilă”, a declarat marţi ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său german Heiko Maas. ”Dar acest lucru nu este posibil dacă Grecia impune condiţii prealabile”, a adăugat el.

Ministrul grec de Externe, Heiko Mass, s-a deplasat marţi la Atena pentru a ajuta la detensionarea disputei teritoriale dintre Grecia şi Turcia, ţări care în opinia sa prin ceea ce fac ”se joacă cu focul” în Mediterana, notează dpa, citată de agerpres.ro.

Acesta a declarat că situaţia dintre Turcia şi Grecia este într-un punct ”foarte critic”. ”Nimeni nu doreşte soluţionarea acestui diferend prin mijloace militare”, a subliniat el. ”Există o voinţă de ambele părţi pentru dialog”, a declarat de asemenea ministrul german în cadrul conferinţei de presă cu omologul său turc.