Capitala Turciei a anunțat că este pregătită pentru un dialog cu Grecia cu privire la zăcămintele de hidrocarburi din estul Mediteranei. Acest dialog va fi fără condiții prealabile.

Turcia este pregătită de dialog fără condiţii prealabile pentru o împărţire echitabilă”, a declarat marţi ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său german Heiko Maas. ”Dar acest lucru nu este posibil dacă Grecia impune condiţii prealabile”, a adăugat el.

Ministrul grec de Externe, Heiko Mass, s-a deplasat marţi la Atena pentru a ajuta la detensionarea disputei teritoriale dintre Grecia şi Turcia, ţări care în opinia sa prin ceea ce fac ”se joacă cu focul” în Mediterana, notează dpa, citată de agerpres.ro.

Acesta a declarat că situaţia dintre Turcia şi Grecia este într-un punct ”foarte critic”. ”Nimeni nu doreşte soluţionarea acestui diferend prin mijloace militare”, a subliniat el. ”Există o voinţă de ambele părţi pentru dialog”, a declarat de asemenea ministrul german în cadrul conferinţei de presă cu omologul său turc.

Tensiuni între Ankara și Atena

Descoperirea în ultimii ani a unor importante zăcăminte de gaz în estul Mării Mediterane a sporit apetitul ţărilor riverane şi a suscitat tensiuni între Ankara şi Atena, care îşi dispută unele zone maritime.

Semn că situaţia este una tensionată, o navă greacă şi o navă turcă au intrat săptămâna trecută în coliziune într-o zonă revendicată de Grecia şi unde Turcia a desfăşurat nave de război, potrivit unei surse militare greceşti.

Temându-se că va fi exclusă de la împărţirea imenselor rezerve de gaze naturale din regiune, Ankara a desfăşurat astfel, pe 10 august, nave de război într-o zonă revendicată de Grecia, provocând îngrijorarea Europei.