Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat miercuri că orice tentativă a guvernului din Belarus de a folosi Alianţa Nord-Atlantică ca pe un ţap ispăşitor pentru a reprima protestele a fost „greşită şi nejustificată”, relatează dpa, conform Agerpres.

Stoltenberg a făcut apel la Berlin, înainte de o reuniune informală a miniştrilor apărării din statele Uniunii Europene, la organizarea de alegeri libere şi corecte în Belarus, după ce scrutinul la 9 august a suscitat acuze de fraudă din partea din partea oponenţilor lui Aleksandr Lukaşenko.

„Nu există o masare de forţe NATO în regiune, aşa că orice tentativă a regimului din Belarus de a folosi NATO ca pe o scuză sau ca un pretext pentru a reprima demonstranţii în propria lor ţară este absolut greşită şi absolut nejustificată”, le-a spus el jurnaliştilor.

NATO dezminte orice acuzații

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, care se confruntă cu cea mai mare provocare din regimul său de 26 de ani după alegerile contestate de la 9 august, a cerut săptămâna trecută intensificarea controalelor la frontiere pentru a preveni afluxul de „combatanţi şi arme”. De asemenea, el a cerut poliţiei să pună capăt tulburărilor din întreaga ţară.

Anterior, agenţia rusă RIA a relatat că armata din Belarus intenţionează să organizeze exerciţii militare în perioada 17-20 august în regiunea Grodno de la frontiera cu Polonia şi Lituania, ambele state membre NATO. De asemenea, Lukaşenko a mai spus că o brigadă de asalt aerian se va muta la frontiera vestică a Belarus.

După seria de declaraţii ale preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord a reacțioanat prompt și a dezminţit orice „întărire” a prezenţei sale la frontiera cu Belarus, dând asigurări că alegaţiile în acest sens sunt „nefondate”.

„Orice afirmaţie referitoare la întărirea prezenţei NATO la frontiera cu Belarus este nefondată. După cum am mai spus clar, NATO nu reprezintă nicio ameninţare pentru Belarus sau pentru orice altă ţară şi nu există nicio întărire militară în regiune”, a subliniat purtătoarea de cuvânt a Alianţei, Oana Lungescu, într-un comunicat.

Alianţa Nord-Atlantică a adăugat că se află într-o poziţie „strict defensivă”.

„Rămânem vigilenţi, pregătiţi să descurajăm orice agresiune şi să ne apărăm aliaţii. Îndemnăm Minskul să dea dovadă de un respect total al drepturilor fundamentale”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.