Aleksandr Lukaşenko, avertisment pentru populația Belarusului: Filmat în vestă antiglonţ şi cu o armă Kalaşnikov în mână VIDEO

Aleksandr Lukaşenko, avertisment pentru populația Belarusului: Filmat în vestă antiglonţ şi cu o armă Kalaşnikov în mână VIDEO
Președintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, transmite un avertisment pentru populație,, după ce duminică au avut loc noi proteste. Acesta a fost filmat în vestă antiglonţ şi cu o armă Kalaşnikov în mână.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a fost văzut, într-o înregistrare video transmisă duminică seară, ajungând, în vestă antiglonţ şi cu o armă kalaşnikov în mână, la reşedinţa sa din Minsk nu departe de manifestaţiile opoziţiei, informează Agerpres.

Înregistrarea video, publicat pe Telegram de preşedinţia belarusă, îl arată pe Lukanşenko, în vârstă de 65 de ani, cum coboară dintr-un elicopter după aterizarea acestuia pe teritoriul reşedinţei sale oficiale, Palatul Independenţei. Reşedinţa este situată la circa doi kilometri de locul unde susţinătorii opoziţiei s-au mobilizat în masă, menţinând presiunea la două săptămâni de la declanşarea unei mişcări de protest istorice.

„Preşedintele poartă o vestă antiglonţ şi ţine în mâini o armă automată”, a precizat mesajul care a însoţit înregistrarea video.

Mobilizarea împotriva liderului forte din Belarus nu a slăbit de la anunţul privind rezultatele scrutinului de la 9 august, care l-au dat învingător cu 80% din voturi. Duminică, demonstraţia a părut asemănătoare ca amploare cu cea de la 16 august, când circa 100.000 de persoane au ieşit în stradă la Minsk, potrivit jurnaliştilor AFP.

La putere de 26 de ani, Lukanşenko s-a angajat în această săptămână că „va rezolva problema” contestării, despre care spune că este un complot occidental, şi chiar a plasat armata în stare de alertă, acuzând NATO de manevre la frontierele Belarusului.

Protestele continuă în Belarus acolo unde s-au strâns, pentru a doua duminică consecutiv, zeci de mii de persoane. Aceștia sunt de părere că Aleksandr Lukașenco a fraudat alegerile prezidențiale din acest an. La Minsk pentru a doua dumincă la rând, zeci de mii de persoane protestează la chemarea opoziţiei împotriva realegerii preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, considerând că acesta a fraudat alegerile.
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a avertizat că există riscul de a vedea în Belarus aceeaşi situaţie ca în Ucraina şi a spus că este necesar să se discute cu preşedintele Aleksandr Lukaşenko.

Potrivit Radio România Actualități, Josep Borrell a spus că UE nu intenţionează să transforme Belarusul într-o a doua Ucraină. Într-un interviu publicat astăzi în cotidianul spaniol El Pais, Josep Borrell a afirmat că în Ucraina tensiunile dintre Europa şi Rusia au fost rezolvate prin violenţe armate şi dezagregarea teritoriului ucrainean, situaţie ce durează până astăzi, însă, în Belarus, şeful diplomaţiei europene crede că populaţia nu trebuie să aleagă între Europa şi Rusia, ci să obţină libertatea şi democraţia.

Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook