Conform unui comunicat publicat pe Telegram de Preşedinţia belarusă, Lukaşenko, aflat la putere de peste 26 de ani, a venit sâmbătă să inspecteze unităţile militare desfăşurate la Grodno, în vestul Republicii Belarus, lângă frontiera cu Polonia.

Sosit pe poligonul militar din Grodno, Lukaşenko a denunţat mişcarea de protest, instigată, în opinia lui, „din exterior”, potrivit agerpres.ro

Ordinul lui Lukaşenko

„Îi ordon ministrului apărării să apere înainte de toate perla occidentală a Belarus, al cărei centru este la Grodno. Şi să ia cele mai stricte măsuri pentru a apăra integritatea teritorială a ţării noastre”, a transmis Lukaşenko.

Această declaraţie intervine în condiţiile în care ample exerciţii militare belaruse sunt prevăzute să aibă loc în regiunea Grodno între 28 şi 31 august.

Aleksandr Lukaşenko, ce susţine că a câştigat alegerile cu 80% din voturi, se confruntă cu o mişcare de protest inedită în această fostă republică sovietică. Opoziţia denunţă fraude şi organizează manifestaţii zilnice pe teritoriul belarus.

Un „consiliu de coordonare”, menit să promoveze tranziţia politică după alegeri, a fost format săptămâna aceasta de opoziţie, însă autorităţile au declanşat joi urmăriri penale împotriva membrilor lui, pentru „atingere adusă securităţii naţionale”.

Candidata opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia, refugiată în prezent în Lituania, a dat asigurări vineri că poporul belarus „nu va accepta niciodată leadershipul actual”. La rândul său, Lukaşenko a dat asigurări vineri că „va rezolva problema” mişcării de protest.

Răsturnare de situație în Belarus

Răsturnare de situație în Belarus. După protestele masive din ultima perioadă, principala opozantă a președintelui Aleksandr Lukaşenko, Svetlana Tihanovskaia, spune că nu va candida la preşedinţie dacă se vor organiza noi alegeri.

Lidera opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, care a condus cea mai mare provocare la adresa regimului de la Minsk în cei 26 de ani de când preşedintele Aleksandr Lukaşenko se află la putere, a declarat într-un interviu difuzat vineri că nu va candida la preşedinţie dacă se vor organiza noi alegeri, informează Reuters.

Tihanovskaia, principala rivală electorală a preşedintelui Lukaşenko la controversatele alegeri prezidenţiale din 9 august în care acesta a fost declarat învingător, a fugit în Lituania. Ea a ieşit din anonimat pentru a-l înlocui pe soţul său, Serghei Tihanovski (un blogger cunoscut în Belarus) în cursa electorală, după ce acesta a fost băgat la închisoare de regim în luna mai.

„Nu intenţionez să conduc”, a răspuns Tihanovskaia într-un interviu acordat Belsat TV, întrebată dacă ea sau soţul ei vor candida la preşedinţie în cazul în care vor fi organizate noi alegeri, aşa cum solicită opoziţia. Întrebată dacă s-a săturat de politică, aceasta a răspuns: „Mai mult decât de-ajuns”.