Guvernul a aprobat suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului pentru acordarea burselor de studiu pentru elevii etnici români din Ucraina, suma alocată pentru anul şcolar 2019-2020 fiind de 6 milioane de lei, a declarat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, în cursul serii de miercuri, la conferința de presă de după ședința de Guvern.

„Un ultim act normativ pe care aş dori să-l prezint după şedinţa de guvern din această seară, este vorba despre un proiect de hotărâre de guvern pentru suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului din Fondul de rezervă aflat la dispoziţia prim-ministrului pentru acordarea burselor de studiu pentru elevii etnici români din Ucraina. Vorbim, pentru anul şcolar 20192-2020, de o sumă de 6 milioane de lei care va constitui un sprijin pentru elevii care au ca limbă maternă şi studiază în limba română, din Ucraina”, a declarat Ionel Dancă, miercuri, la finalul şedinţei Executivului.

Proiectul demarat în 2018, continuă

În 2019, Guvernul a adoptat proiectul de Hotărâre privind suplimentarea bugetului Ministerului pentru Românii de Pretutindeni din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului. Executivul a decis alocarea a încă 3.000.000 de lei pentru suplimentarea numărului de burse pe care MRP le acordă elevilor etnici români din Ucraina care studiază în limba română ca limbă maternă. Prin suplimentarea numărului de burse vor putea fi sprijiniți elevii înscriși în clasele a I-a și a II-a în anul școlar 2018-2019.

Anul acesta, numărul solicitanților de burse de studiu în Ucraina a crescut cu 60% față de anul școlar 2017-2018. Conform estimărilor, numărul de potențiali beneficiari ai burselor de studiu este de aproape 3.900 de elevi înscriși în anul școlar 2018-2019, dintre care 1.942 în clasa I și 1.892 în clasa a II-a.

Proiect strategic al României

Programul de acordare de burse elevilor etnici români din Ucraina, demarat de MRP în 2018, reprezintă un proiect strategic pentru România, păstrarea identității lingvistice fiind o prioritate pentru Guvernul român.