Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunțat, joi, că legea bugetului va fi publicată vineri dimineaţa. Totodată, ministrul a precizat că duminică şi luni Guvernul urmează să aprobe atât proiectul de buget cât şi legea plafoanelor şi legea asigurărilor sociale.

„Legea bugetului de stat, legea plafoanelor şi legea asigurărilor sociale vor fi puse în transparenţă vineri dimineaţa şi vor fi aprobate în Guvern duminică şi luni”, a anunţat, joi, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, la Parlament.

Ce a cerut preşedintele Iohannis de la guvernanţi?

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că se aşteaptă ca bugetul pe anul 2022 să fie unul realist, clar şi bine fundamentat.

„Haideţi să vedem mai întâi primul draft al acestui buget. Nu va fi un buget de mare cheltuială, fiindcă dacă vrem să ne încadrăm în deficitul pe care ni le-am propus şi îl vrem, va fi nevoie de un buget foarte realist. Am discutat în câteva rânduri despre acest lucru şi este cel puţin la nivel de Guvern foarte clar că bugetul trebuie să fie unul realist, clar şi bine fundamentat.

Asta este ce aştept de la acest buget. Dacă va fi construit aşa cum sunt promisiunile, nu văd acum nicio problemă în a promulga un astfel de buget”, a spus președintele Klaus Iohannis, înainte de a participa la reuniunea Consiliului European.

La începutul acestei săptămâni, preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat că deficitul bugetar asumat pentru 2022 este de 5,84% din PIB pe cash şi de 6,2-6,3% pe ESA.

Florin Cîțu a fost întrebat dacă investiţiile vor rămâne la 7% din PIB.

„Aşa ar trebui să fie. Să vedem forma finală a bugetului”, a spus președintele PNL.

Ce spunea Marcel Ciolacu despre proiectul de buget?

În cursul zilei de luni, 13 decembrie, liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că există două variante în ceea ce privește legea bugetului de stat. Una dintre ele este adoptarea proiectului până pe 24 decembrie, iar cealaltă este adoptarea acestuia la finalul lunii ianuarie, într-o sesiune extraordinară a Parlamentului.

„În acest moment, ministrul Finanţelor am înţeles că a strâns toate solicitările de la ministere şi încercăm în şedinţa de coaliţie de azi, dacă nu o să mai facem una şi mâine şi poimâine, şi sperăm să finalizăm acest buget până pe data de 24 (…) Sunt două variante puse în discuţie, ori până în 24 decembrie, dacă se finalizează absolut totul, inclusiv cu fondurile europene, ori la sfârşitul lui ianuarie în sesiune extraordinară”, a adăugat liderul PSD.