Ministrul Economiei propune eliminarea definitivă a unui document despre care spune că reprezintă un chin pentru firme.

Claudiu Năsui susține că declarația de beneficiar real a revenit din cauza unui amendament care a fost strecurat pe furiș într-o lege anul acesta.

Ministrul Economiei propune eliminarea birocrației

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui spune că va propune colegilor de guvernare să elimine definitiv declarația de beneficiar real.

Guvernanții au decis să amâne până la toamnă impunerea declarației de beneficiar.

”Ieri în ședința de coaliție s-a decis ca declarația de beneficiar să fie amânată până la 1 octombrie. Până atunci vom încerca să convingem coaliția să revenim la sistemul din Austria.

Adică sistemul care s-a aplicat și anul trecut în România, prin legea 108/2020, care nu chinuie sute de mii de firme cu o birocrație inutilă”, a scris ministrul pe pagina de Facebook.

Declarația este stufoasă și conține informații pe care autoritățile le dețin deja, mai spune ministrul Economiei.

”Declarația de beneficiar real este o declarație de aproximativ 10 foi prin care statul ne cere informații pe care le are deja. Și ni le cere nu numai o dată, ci în fiecare an, chiar dacă nu se schimbă nimic.

Reușisem să eliminăm această declarație anul trecut, dar ea a revenit din cauza unui amendament care a fost strecurat pe furiș într-o lege anul acesta”, a explicat Năsui.

Amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei

Conform legii, persoanele juridice care nu depun declarația riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei, precizează digi24.ro.

În prezent, cererea de depunere a declaraţiei privind beneficiarii reali, înscrisurile prevăzute de lege, îndosariate şi numerotate, se depun de către solicitant la ORCT direct, prin poştă/curier sau prin mijloace electronice.

Cererea transmisă in formă electronică, prin portalul de servicii online sau prin poşta electronică, va avea incorporată, ataşată sau logic asociată semnătura electronică calificată.

Declarația privind beneficiarul real al persoanei juridice se poate da în faţa reprezentantului oficiului registrului comerţului sau se poate depune personal sau prin reprezentant, având dată certă, dată de notarul public ori atestată de avocat.

Formularele se distribuie la sediul ORC sau pot fi descărcate de pe portalul ONRC, secțiunea „Formulare offline RBR (Registrul Beneficiarilor Reali) ori de pe site-ul www.onrc.ro, sectiunea lnformatii de interes public.