Ministrul Radu Oprea a declarat marţi că nu a ajuns niciun fel de pericol către plajele din România şi litoralul este sigur, se poate înota în apa mării fără probleme. Ministrul a mai arătat că există partea de război hibrid şi crede că este o dezinformare informaţia privind pericolul de pe litoral.

Litoralul românesc este sigur

„Am verificat cu instituţiile abilitate calitatea apei în fiecare zi şi nu există niciun risc de holeră şi spun lucrul acesta foarte apăsat şi hotărât să se audă”, a spus ministrul Economiei şi Turismului, precizând că atât DSP-ul din Tulcea, cât şi cel din Constanţa fac aceste verificări pe tot litoralul şi nu este niciun fel de pericol.

„Eu spun că este o dezinformare astăzi. A fost un eveniment în Ucraina cu acel baraj dar este foarte multă apă este o distanţă, nu a ajuns niciun fel de pericol către plajele din România şi litoralul este sigur, se poate înota în apa mării fără probleme. Vrem să avem cât mai mulți turiști români şi străini pe litoralul românesc, am văzut poziţii ale patronatelor din turism, ale instituțiilor care fac verificări ale calităţii apei”, a spus Oprea a Prima News.

Ministrul a mai afirmat că „nu este nicio bază reală în zvonurile care au apărut şi care s-au propagat în social media”.

„Eu nu uit niciodată că există partea de război hibrid. Cred că este o dezinformare. Parte din hotelieri au venit şi cu această ipoteză, spunând că sunt interesați să vină un aport de turişti din România, pentru că ştim numărul de turişti care merg în Grecia, Bulgaria, Turcia.

INSP confirmă că nu este niciun pericol

Amintim că, ministrul transmitea anterior că Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), care monitorizează calitatea apei în perioada estivală, a anunţat că nu există risc de îmbolnăvire cu holeră în Marea Neagră. Îngrijorările cu privire la riscul epidemiologic de contaminare cu holeră au apărut în spaţiul public în contextul distrugerii barajului Kaholkva din Ucraina.

Autorităţile din România, responsabile de siguranţa în domeniul sănătăţii publice, care monitorizează atent calitatea apei de îmbăiere în sezonul estival (1 iunie – 30 octombrie) prin sistemul de supraveghere a bolii diareice acute (BDA) la nivelul întregii populaţii, au anunţat că în ţara noastră nu există date neconforme.

Potrivit sursei citate, din datele INSP reiese faptul că pe canalele oficiale ale instituţiilor europene şi internaţionale – EWRS (ECDC) şi IHR (OMS) nu a fost transmisă nicio alertă în acest sens. Instituţiile şi autorităţile române de resort comunică permanent. Situaţia este sub control, iar toate informaţiile de interes pe acest subiect vor fi transmise pe canalele oficiale.