Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a recunoscut că nu a investit în criptomonede până la momentul actual, deoarece este „foarte prudent” cu ceea ce a reușit să strângă pe parcursul anilor. „Nu înseamnă că a investi în cripto nu este o investiție prudentă. Nu aș face o recomandare de a investi sau nu în criptomonede. Ceea ce am dorit de când eram un simplu deputat și aveam o viață (râsete în sală, n.r.) a fost să-mi pun problema: există cripto, există blockchain, ar fi important să știm cum le putem dezvolta, să îi permitem omului de rând să-și înmulțească agoniseala și să nu rămânem în urmă. Dacă Statele Unite ale Americii își pun problema reglementării, e o problemă pe care și noi trebuie să ne-o punem”, a spus ministrul conform infofinanciar.ro.

România trebuie să prindă valul tehnologiei blockchain

Burduja a declarat că în viața de zi cu zi este de multe ori atras în discuții despre criptomonede. „Știu oameni care au făcut o mulțime de bani din pur noroc, alții care și-au luat țepe mari, alții care au stat luni de zile și au studiat piața. Întâlnim toate cazurile, dar cred că acest fenomen nu va trece, România trebuie să fie capabilă să exploateze aceste oportunități”, a declarat ministrul în timpul podcastului „The Stakeborg Talks”.

El este de părere că tehnologia blockchain poate reprezenta o modalitatea viabilă ca românul de rând să-și poată îmbunătăți condiția socială și economică, dacă există și infrastructura necesară și educația prealabilă. „Trebuie să îi dai omului posibilitatea de a înmulți ceea ce pune deoparte. În alte state există tokenizarea investițiilor imobiliare. Poți să pui 100 de dolari într-un fond comun și la finalului lumii să faci (profit n.r.) 6, 7%, mult mai mult decât dobânda de la bancă. Lucrul ăsta trebuie să fie permis pentru a le da românilor o șansă”, spune Sebastian Burduja.

Statul trebuie să încurajeze îmbogățirea românilor prin criptomonede

Chiar dacă se recomandă ca un liberal pur sânge, Burduja este adeptul teoriei cum că statul nu poate pluti deasupra economiei fără a interveni, din când în când, atunci când oportunitatea există.

„Dacă tu ca stat nu faci absolut nimic nu ai un cadru să dai încredere pieței. Un nivel de reglementare basic trebuie să existe. Dacă cineva în SUA crede că Sillicon Valley s-a născut singur, nu este așa. Statele (din SUA n.r.) au investit la egalitate cu angels investors (investitori în start up-uri, n.r.)”, povestește ministrul, conform infofinanciar.ro.

El este de părere că și în România ar trebui să fie creat un cadru legal clar prin care statul să poată investi 50 – 50 cu un privat într-un proiect ce poate fi de succes, pentru a-i garanta credibilitate. Există doar un singur proiect în România postdecembristă unde s-a mers pe o astfel de asociere și acela este Casa Radio, ajuns un dezastru.

„Discutăm cu experții Băncii Mondiale (la o modalitate n.r.) prin care statul să pună banul lângă un investitor de tip angel, să nu influențeze decizia. Astă dă posibilitatea de a reduce profilul de risc al afacerii. Dacă Sillicon Valley s-a născut ca urmare a intervenției statului, e ceva aici. Nu trebuie să ne bazăm pe un stat minimalist, care nu intervine”, a spus Sebastian Burduja în timpul podcastului „The Stakeborg Talks”.

Interviul integral cu Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării, o să fie publicat pe canalul de Youtube Stakeborg în seara de duminică, 24 iulie.

Despre The StakeBorg Talks

Seria de conferințe „The StakeBorg Talks” își propune să promoveze oportunitățile economice și culturale pe care tehnologia blockchain le poate genera, fiind organizate de startupul autohton Stakeborg.

Dincolo de noul format al „The StakeBorg Talks”, startupul fondat de Vlad Mercori își asumă un rol de educare a opiniei publice prin intermediul canalelor de Youtube Stakeborg, StakeBorgDAO, al newsletterului The Crypto Insider și al cursului de alfabetizare cu tehnologia blockchain – Stakeborg Academy.

Totodată, Stakeborg a dezvoltat prima organizație autonomă descentralizată din România – StakeBorgDAO, cu peste 1000 de membri organizați pe Discord, propunându-și să încurajeze adopția industriei blockchain și să susțină proiecte autohtone inovative din industria crypto.