Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, anunță că în cadrul ședinței de miercuri, Guvernul a adoptat Strategia Națională de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă 2022-2027.

Potrivit ministrului, Strategia Națională de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă este structurată pe patru obiective generale.

Mai exact, este vorba despre dezvoltarea sistemului de cercetare, dezvoltare și inovare, susținerea ecosistemelor de inovare asociate specializărilor inteligente, mobilizare către inovare, dar și creșterea colaborării europene și internaționale.

Sebastian Burduja, despre structura Strategiei Naționale de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă

Totodată, Sebastian Burduja a mai subliniat și faptul că documentul pune accent pe meritocrație. În același timp, mai este evidențiată și recunoașterea performanței cercetătorilor individuali și a organizațiilor de cercetare pe baza unor evaluări obiective, cu indicatori și criterii transparente.

Ministrul susține că cel mai important principiu dintre toate este ”mai bine mai mult pentru mai puțini decât mai puțin pentru mai mulți”. Totodată, el a mai subliniat faptul că strategia care a primit undă verde de la Guvern aduce și o deschidere către parteneriatul cu mediul privat dar și internaționalizare.

„Principiul de la care plecăm este mai bine mai mult pentru mai puțini decât mai puțin pentru mai mulți, ceea ce implică prioritizarea investițiilor, recunoașterea excelenței și șansa României de a pune în valoare resursa umană de top. Această strategie aduce, totodată, o deschidere către parteneriat cu mediul privat și internaționalizare”, a mai adăugat ministrul.

România trebuie să fie o opțiune ”clară” pe harta cercetării mondiale

Sebastian Burduja a mai precizat că se dorește nu doar accesul la fondurile Orizont Europa, ci și îmbunătățirea continuă a condițiilor și infrastructurii de cercetare.

În același timp, ministrul a mai adăugat că își dorește ca România să fie o opțiune clară pe harta cercetării mondiale.

„Urmărim nu numai accesul la fondurile Orizont Europa, ci și îmbunătățirea continuă a condițiilor și infrastructurii de cercetare, inclusiv pentru a atrage cercetători români din diaspora și cercetători străini de top. Dorim ca România să fie o opțiune clară pe harta cercetării mondiale.

Nu în ultimul rând, un reper fundamental al acestei viziuni este transferul de tehnologie, know-how și inovare către mediul privat românesc”, a mai subliniat ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja.