Eforturi pentru consolidarea zonei Mării Negre

România este un partener responsabil al SUA şi va continua eforturile de consolidare a securităţii în regiunea Mării Negre, „ca zonă de importanţă strategică pentru NATO şi UE”, a afirmat, marţi, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, în cadrul intervenţiei pe care a avut-o în faţa Senatului şi Camerei Reprezentanţilor statului Alabama.

Potrivit unui comunicat MApN, în discursurile susţinute în faţa oficialilor reuniţi în sesiuni plenare, Tîlvăr a punctat relaţiile excelente de cooperare pe dimensiunea apărării în cadrul extins al Parteneriatului Strategic româno-american şi a salutat împlinirea a 30 de ani de la lansarea „State Partnership Program” dintre Armata României şi Garda Naţională a Statului Alabama, platformă care a contribuit la dezvoltarea interoperabilităţii între militarii români şi americani.

În context, ministrul român a subliniat oportunităţile de colaborare la nivel economic între companiile care activează în domeniul industriei de apărare din Alabama şi România.

„Încurajez companiile din industria de apărare din Alabama să investească în România”, a declarat el.

Angel Tîlvăr, despre parteneriatul cu SUA

Angel Tîlvăr a subliniat rolul sprijinului parlamentar pentru forţele armate şi a adresat mulţumiri pentru angajamentul consistent al forţelor SUA dislocate în ţara noastră, în scopul consolidării securităţii spaţiului euro-atlantic pe flancul estic. De asemenea, oficialul român a evidenţiat eforturile României pentru modernizarea capabilităţilor şi a infrastructurii militare care să asigure premisele pentru consolidarea rolului României de furnizor de securitate în regiunea Mării Negre.

„România va continua să acţioneze ca partener responsabil al SUA şi în cadrul NATO şi UE în procesul de consolidare a securităţii în regiunea Mării Negre, în scopul identificării celor mai bune soluţii politice, diplomatice şi militare pentru a susţine deciziile aliate privind importanţa strategică a Mării Negre”, a afirmat ministrul Apărării.

Tîlvăr a menţionat implicaţiile situaţiei de securitate generată de războiul de agresiune al Federaţiei Ruse în Ucraina asupra securităţii euroatlantice şi importanţa cooperării bilaterale şi la nivel aliat, precum şi relevanţa elaborării unei Strategii de securitate a SUA pentru Marea Neagră.