"Chiar dacă în primă instanţă subvenţiile au ajuns cu întârziere la fermieri (…), din fericire s-au rezolvat problemele şi aproape jumătate de miliard de euro s-a transferat către fermieri din plăţile în avans în contul anului 2016 şi sperăm ca, până la sfârşitul lunii noiembrie, să depăşim miliardul de euro, o sumă record, de trei ori mai mare decât s-a plătit vreodată ca avans în România. Angajamentul nostru este ca de la 1 decembrie să reuşim să plătim plăţile normale şi ar fi pentru prima dată în istoria României", a spus Irimescu. 

Acesta a precizat că agricultura are o "importanţă capitală" nu doar în România, ci şi la nivel european, deşi aportul la PIB-ul naţional nu reprezintă mai mult de 5-6%. 

"Chiar dacă agricultura României nu reprezintă mai mult de 5-6% din PIB, totuşi importanţa ei este capitală, pentru că ştim foarte bine că fără alimente nu se poate trăi multe zile, iar un stat care nu este în măsura să îşi asigure hrana are o mare problemă de viitor. Dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă la nivel european, cea mai mare parte din cele 140 miliarde de euro buget european alocat anual, 35% se duc către agricultură. Înţelegem atenţia pe care o dă domnul preşedinte acestui sector de bază, pentru că şi în alte state membre se acordă o atenţie la cel mai înalt nivel", a adăugat ministrul Agriculturii. 

În context, şeful MADR a făcut un bilanţ al activităţii sale la minister, menţionând mai multe aspecte legate de absorbţia fondurilor europene, reducerea birocraţiei şi deschiderea pieţelor pentru exportul produselor româneşti. 

"Agricultura Românei are o specificitate aparte, este de tip bipolar, avem ferme mari perfomante, care utilizează 48% din terenul arabil al ţării şi aduc hrana pe masa majorităţii cetăţenilor români, dar să nu uitam şi micii producători, care au un rol deosebit de important în a menţine satul românesc viu. (…). În acest context, am avut în vedere absorbţia fondurilor europene, pentru că este esenţială utilizarea acestor bani. Să nu uităm că, deşi agricultura a fost campioană în utilizarea fondurilor europene, la sfârşitul anului trecut, din cauza erorilor din anii trecuţi am dezangajat un miliard de euro care ar fi putut aduce multă bunăstare în mediul rural din România", a menţionat Irimescu. 

Potrivit sursei citate, reducerea birocraţiei şi deschiderea unor pieţe pentru specii de animale care nu au fost scoase din ţara timp de 70 de ani au reprezentat obiective esenţiale la minister. 

"Am reuşit cu mari eforturi să simplificăm procedurile, birocraţia şi deschiderea pieţelor. Am deschis piaţa externă pentru ovine, bovine şi porcine, unele dintre aceste specii nici măcar nu au fost scoase din perimetrul ţării. Porcul nu a fost exportat practic de 70 de ani. În acest context, putem menţiona că am deschis piaţa din Turcia, care anterior nu ne lăsa nici măcar în tranzit cu carcase de animale. Am făcut eforturi foarte mari, am reuşit să promovăm actele legislative necesare şi sperăm să trimitem în curând ataşaţi agricoli în 10 state importante pentru exporturile României", a menţionat ministrul Agriculturii. 

Nu în ultimul rând, Irimescu a subliniat că fermierii români au nevoie de susţinere, nu doar financiară ci şi tehnică, şi de aceea mai sunt zone cu probleme care trebuie rezolvate. 

"La capitolul consultanţă ar mai fi multe de făcut, şi, dacă ar fi să enumerăm problemele, sigur, pornind de la cadastru, care este baza agriculturii, terenul, până la problemele de piaţă sunt încă foarte multe de rezolvat în agricultură", a afirmat ministrul Agriculturii.

SURSA: Agerpres