"Comisarul european pentru Agricultură, Phill Hogan, va prezenta în 18 iulie la viitorul Consiliu de miniştri ai Agriculturii din UE, pentru că încă ne confruntăm cu o criză acută în sectorul laptelui, cărnii de porc şi al legumelor şi fructelor. Din păcate, Federaţia Rusă a confirmat continuarea embargoului pentru produsele din Uniunea Europeană, deşi în urma discuţiilor s-a deschis o breşă. Sunt produse pentru copii pentru care au fost stabilite o serie de contingente. Sunt semne îmbucurătoare care ne dau speranţe că în sfârşit într-un termen previzibil o să reuşim să mai deblocăm puţin piaţa europeană şi să îndreptăm din nou exporturile către piaţa rusă", a precizat Irimescu. 

Totodată, acesta a subliniat că la nivel european se discută şi despre reglementarea pe lanţul alimentar a relaţiei dintre producător, procesator şi supermarket, iar în câteva luni un Task Force constituit în acest sens va prezenta concluziile. 

"Sunt interese mari şi sunt convins că sunteţi atenţi la ceea ce se întâmplă pe reglementarea lanţului alimentar, a relaţiei dintre producător, procesator şi supermarket. Să nu uităm că şi la nivel european se caută o soluţie şi este vorba de un Task Force condus de un fost ministru al Agriculturii din Olanda, care încearcă să găsească soluţii pentru a stabili un echilibru între actorii principali ai lanţului alimentar. Recent, la Consiliul miniştrilor Agriculturii de la Luxemburg am ridicat şi eu şi mai mulţi miniştri problema riscului pe care, pe lanţul alimentar, îl suportă numai, sau în cea mai mare parte, fermierul, producătorul. Este prevăzută prezentarea concluziilor acestui Task Force în câteva luni", a subliniat şeful de la Agricultură. 

Potrivit sursei citate, în agricultură există provocări importante datorită standardelor înalte impuse de UE, dar şi datorită volatilităţii preţurilor şi schimbărilor climatice care se resimt din ce în ce mai puternic. 

"Este o nevoie stringentă ca UE să investească, în principal, în inovare pentru că altfel nu poate face faţă concurenţei internaţionale. De exemplu, am avut mari discuţii, la Bruxelles, la Consiliul ministrilor Agriculturii pe clorinarea carcaselor de pui, care se practică în state din afara ţărilor UE şi care permite o luptă mai facilă cu diferitele maladii sau de siguranţă alimentară. (…) De aceea trebuie să găsim noi măsuri pentru a oferi producătorilor şansa de a fi cât mai competitivi pe piaţa europeană, să putem face faţă atât concurentei externe cat şi cerinţelor", a adăugat Irimescu. 

În opinia sa, anul 2016 este momentul în care Europa este tot mai preocupată de ceea ce întâmplă la nivel global pe lanţul agroalimentar, iar cercetarea agricolă şi aplicarea ei în agricultură ar trebui să îi preocupe tot mai mult şi pe fermierii români. 

"Domnul prim ministru, când era comisar european pe Agricultură, a prevăzut 4 miliarde de euro separat pentru cercetare – dezvoltare în agricultură, dar din păcate cercetarea agronomică românească a avut proiecte de numai 36 de milioane de euro din cele 4 miliarde de euro prevăzute la nivel european. Noi am încercat să ne mişcăm regional, să ne dăm mâna şi să mişcăm lucrurile, dar încă nu am reuşit cum ne-am fi dorit. Avem în acest sens un mare obstacol: este vorba de felul în care producătorii noştri sunt organizaţi. Ştim că la nivel european sunt sectoare unde fondurile europene se distribuie prin organizaţiile de producători", a mai spus Irimescu. 

Reprezentanţi ai Ministerelor Agriculturii din mai multe state europene se întâlnesc vineri la Bucureşti în cadrul "Forumului Internaţional al Alimentaţiei: Investim în viitorul agriculturii", organizat de Guvernul României, prin Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, împreună cu Farm Europe

Conferinţa va reuni reprezentanţi ai Ministerelor Agriculturii din Republica Slovacia, Republica Bulgaria, Republica Lituania şi Republica Italiană, reprezentanţi ai Comisiei Europene, deputaţi europeni – membri Farm Europe – organizaţii agricole, cooperative şi unităţi agricole private, instituţii financiare. AGERPRES