"Dacă reuşim cu succes să evităm alte tensiuni viitoare în Ucraina şi dacă Rusia este pregătită să lucreze în continuare cu noi pentru a găsi o soluţie în Siria, Occidentul nu ar trebui să mai aibă vreun interes să ţină Rusia în afara discuţiilor dintre marile naţiuni occidentale", a spus Steinmeier. 

Rusia a fost exclusă anul trecut din G8 şi i-au fost impuse sancţiuni după ce a anexat peninsula Crimeea şi a sprijinit combatanţii separatişti din estul Ucrainei. 

"Nu a fost niciodată intenţia noastră să izolăm Rusia şi să reducem G8 permanent la G7", a spus Steinmeier. 

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei germane consideră că Moscova este interesată în identificarea unei soluţii pentru conflictul din Siria. "Nu trebuie să subestimăm faptul că Rusia, cu o populaţie musulmană de câteva milioane, se simte serios ameninţată de evoluţiile din Orientul Mijlociu", a afirmat el. 

"Rusia nu are niciun interes, aşa cred, să fie prezentă în Siria pentru ani de zile şi să fie trasă din ce în ce mai adânc într-un război. De aceea am impresia că Rusia de asemenea caută în mod sincer o modalitate de a pune capăt catastrofei siriene", a punctat ministrul de externe german. 

Sursa: Agerpres