Cable a învinovăţit, de asemenea, instituţiile financiare pentru rezultatul nesatisfăcător al măsurilor adoptate de Banca Angliei pentru injectarea de lichidităţi în economie.
Săptămâna trecută, instituţia a anunţat că va majora oferta de monedă pe piaţă, mărindu-şi programul de achiziţionare de active cu 50 de miliarde de lire în următoarele luni. Astfel, acest program va ajunge la un total de 375 de miliarde de lire (585 de miliarde de dolari).
Ministrul britanic a fost categoric în critica la adresa băncilor: "Având în vedere faptul că principalele noastre bănci împiedică, în fapt, relansarea pentru că nu împrumută resurse companiilor, îndeosebi celor de mici dimensiuni, trebuie să ne concentrăm exclusiv asupra acestei misiuni: cum să avem certitudinea că aceşti abni suplimentari vor ajunge în afaceri", a declarat Cable.
Regatul Unit înregistrează aşa-numita "a doua scufundare" în recesiunea economică (caracterizată de două trimestre consecutive de scăderea PIB-ului). După ce a trecut prin criza din 2008-2009, ţara a înregistrat din nou indici negativi în ultimul trimestru din 2011 şi în primele trei luni din 2012.
În afară de aceasta, ea ţara trece printr-o criză de încredere cu privire la sectorul bancar, odată cu dezvăluirea faptului că una dintre cele mai importante şase bănci, Barclays, a manipulat rata dobânzii interbancare. Există bănuieli potrivit cărora guvernul şi banca centrală britanică au participat la acest episod.
Manipularea ratei dobânzii s-a produs în perioada 2005-2009, când Regatul Unit încă mai era guvernat de Partidul Laburist. Scandalul a avur drept rezultat demisia lui Bob Diamond, în vârstă de 60 de ani, până atunci director executiv al Barclays.
De asemenea, banca a plătit o amendă de aproximativ 1 miliard de reali autorităţilor de reglementare din Regatul Unit şi din Statele Unite ca urmare a manipulărilor din cadrul Libor (London Interbank Offered Rate, rata dobânzii pentru operaţiunile interbancare).
În interviul acordat BBC, Cable a declarat că guvernul elaborează o reformă bancară, pentru a separa domeniile de retail şi de investiţii, pe care le-a numit "cazinouri".
SURSA: Rador