În cursul zilei de marți, în centrul discuțiilor s-a aflat instituirea salariului minim la nivelul Uniunii Europene. Comisia pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale a Parlamentului European a fost cea care a anunţat un proiect de acord privind instituirea unui salariu minim la nivelul Uniunii Europene.

Potrivit sursei citate, pentru a putea intra în vigoare, acordul va trebui aprobat formal de Parlamentul European şi de Consiliul Uniunii Europene.

Guvernul Italiei nu a fost însă deschis la această propunere, iar în timpul discuțiilor a anunțat că nu va implementa posibila directivă privind instituirea salariului minim la nivelul UE, scrie agenţia de presă ANSA.

UE nu va implementa directiva UE privind salariul minim

Ministrul italian al Dezvoltării Economice a explicat și motivele. El susține decizia UE lasă spații mari statelor membre pentru a declina acest principiu.

Oficialul a dat exemplu situația Italiei, unde există contracte colective foarte avansate inclusiv la nivelul doi, iar acest instrument nu trebuie să penalizeze reformele de succes ale țării.

„Decizia Uniunii Europene lasă spaţii mari statelor membre pentru a declina acest principiu pe baza realităţilor şi caracteristicilor fiecărui stat.

Spre exemplu, noi avem contracte colective foarte avansate inclusiv la nivelul doi, astfel că acest instrument nu trebuie să penalizeze în niciun fel formele pe care noi le-am experimentat cu succes”, a declarat Giancarlo Girgetti, ministrul italian al Dezvoltării Economice.

În urma discuțiilor purtate și după reacția destul de fermă a Italiei, o reacție a venit și de la omisarul european pentru Muncă şi Afaceri Sociale, Nicolas Schmit. Acesta a anunțat că Uniunea Europeană nu va impune salariu minim în Italia.

UE nu va impune salariul minim Italiei

„Uniunea Europeană nu va impune salariu minim Italiei”, a spus oficialul.

De cealaltă parte, președinta CE a subliniat faptul că o lege care să asigure salarii minime corecte la nivelul UE a fost promisă de mult și că este nevoie ca demnitatea muncii să fie protejată și de asemenea și plătită.

„În Liniile Politice Generale, am promis o lege care să asigure salarii minime corecte la nivelul Uniunii Europene. Prin acordul politic de astăzi, vom furniza rezultate. Noile reguli vor proteja demnitatea muncii şi vor asigura că munca este plătită”, a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.