Ministerul Muncii susţine că aplicarea CAS la dividente şi veniturile din activităţi independente este o fabulaţie a presei. Însă, în proiectul de lege publicat pe site-ul instituţiei nu apare niciun articol prin care contribuţiile la pensii se aplică celor care au EXCLUSIV venituri din dividende sau activităţi independente.

Ministerul Muncii a publicat ieri, 2 februarie, pe pagina sa de internet, un comunicat de presă prin care încearcă să dezamorseze interpretările „tendenţioase” ale presei despre spinoasa problemă a aplicării CAS la toate veniturile, din proiectul pentru legea pensiilor. Prin acest comunicat, Ministerul Muncii clasifică apariţiile din presă ca şi „grave erori” de interpretare a legislaţiei, stipulând astfel principiul conform căruia EXCLUSIV persoanele care nu sunt în nici un fel asigurate în sistemul public de pensii ar fi obligate sa plăteasca CAS la veniturile obtinute.

„Nu s-a pus şi nici nu se pune problema, în nici un fel de plata CAS la dividende”, se arată în comunicatul emis de Ministerul Muncii. „Este vorba despre obligativitatea oricărei persoane active de a se asigura în sistemul public de pensii. Pornind de la această premisă, acele persoane au venituri EXCLUSIV din dividende şi se încadrează în plafonul de venit de minimum 4 salarii medii brute / an, sunt obligate să depună declaraţia individuală de asigurare la Casa Naţională de Pensii şi să-si aleagă cuantumul la care doresc sa li se calculeze contributia lunara la CAS. Mai mult, prevederea greşit interpretată din proiectul de lege a pensiilor la care se face referire exista şi in Legea 19/2000, Art. 5, Alin. 1, Pct. IV.”, se mai arată în comunicatul ministerului.

Reacţia ministerului Muncii vine după ce, în şedinţa de guvern de vineri, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu a declarat, referindu-se la extinderea bazei de impozitare pentru CAS că “discuţia trebuie încheiată aici, pentru că ieşim din zona logicii, inclusiv economice. Aşa ceva nu poate să existe. Niciodată, Ministerul Finanţelor Publice nu va aproba un astfel de act normativ şi nu va intra în discuţia Guvernului”.

Prevederile nu se regăsesc în proiectul de lege

„Din proiectul de lege publicat de catre Ministerul Muncii a dispărut prevederea anterioară, stipulată prin legea 19/2000, prin care se exceptau de la plata CAS veniturile din dividende, PFA, contracte de administrare şi activitati profesionale, în cazul în care beneficiarul realiza şi venituri în baza unui contract individual de muncă”, declara Sorin Istrate, Managing Partner al Contexpert. „Această omisiune a pus pe jar întreaga comunitate de afaceri şi marea masa a personelor fizice autorizate, care s-au văzut în postura de a plăti o cota de 31,3 % asupra veniturilor obtinute”, susţine Istrate.  

Capital.ro a solicitat ieri Ministerului Muncii să precizeze care este articolul din proiectul pentru noua lege a pensiilor care-i exclude de la plata contribuţiilor pe cei care au venituri şi din salarii, şi din dividende sau activităţi independente. Reprezentanţii instituţiei nu au răspuns.

Dividendele, tratate la fel ca veniturile obţinute de PFA-uri?

O altă problemă semnalată de specialişti este fapcul că, în comunicat, ministerul Muncii face referire doar la scutirea de la CAS a dividendelor obţinute de cei asiguraţi. Or, articolul care obligă la plata CAS se referă şi la veniturile din contracte de administrare şi management, veniturile PFA şi veniturile persoanelor angajate în institutii internationale. Acestea ar trebui să urmeze acelaşi principiu de netaxare.

„Dacă Ministerul Muncii susţine în continuare plata CAS de către administratori şi PFA, va încalca prevederile principiului pe care tocmai l-a menţionat. Concluzionăm că o erata suplimentară la „nu s-a pus şi nici nu se pune problema plăţii CAS” ar putea aduce grave prejudicii de imagine Ministerului Muncii”, a adăugat managerul Contexpert.

 Acesta estimează că, din aplicarea CAS la veniturile din activităţi independente şi dividende, statul riscă să piardă venituri la bugetul de stat de 400 de milioane de lei.