Anunţul ministerului vine după ce, la solicitarea vicepremierului Daniel Constantin, ministru al Mediului, experţi ai Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) şi ai Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM) s-au deplasat marţi dimineaţa, cu laboratorul mobil, în zona Piaţa Victoriei – Muzeul Naţional de Geologie, pentru efectuarea unor măsurători ca urmare a apariţiei în presă a informaţiilor privind nivelul ridicat de radiaţii din acea zonă. 

"Determinările efectuate au acoperit toate laturile Muzeului Naţional de Geologie, vizând impactul asupra pietonilor şi mediului. În acest sens, s-au efectuat atât determinări la sol, la 1 metru de sol, la zona de contact cu rocile expuse atât în faţa muzeului, cât şi în curtea interioară. Din analiza valorilor determinate de specialiştii ANPM, Laboratorul Naţional de Referinţă Radioactivitate, rezultă că acestea se încadrează în limita de variaţie a fondului natural de radiaţii, valori determinate orar, la nivelul întregii ţări, prin intermediul Reţelei Naţionale de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului, conform OM nr. 1978/2010", se specifică într-un comunicat al Ministerului Mediului. 

De asemenea, se menţionează faptul că specialiştii ANPM au efectuat determinări şi în afara traseului parcurs de vizitatori, în zona curţii interioare în care este amplasat beciul, valorile obţinute la gura chepengului fiind cele ale fondului natural, precum şi în zona în care sunt depozitate osemintele de mamut, unde, la distanţe cuprinse între 1 – 1,5 metri, valorile determinate se situează în fondul natural. 

"Având în vedere cele prezentate anterior, rezultă că pe amplasamentul Muzeului Naţional de Geologie din Bucureşti, în cele 71 de puncte verificate, nu se înregistrează valori ale debitului dozei gama care să afecteze sănătatea populaţiei şi a mediului", afirmă ministerul. 

Precizările Ministerului Mediului vin după ce marţi, în presă, au apărut informaţii potrivit cărora nivelul de radiaţii din incinta şi din preajma Muzeului de Geologie ar depăşi de 200.000 de ori limitele admise. 

În acest context, directorul Muzeului de Geologie, Rodica Tiţa, a declarat că nivelul de radiaţii din zonă este în limite normale, iar ultima măsurare a nivelului radiaţiilor s-a realizat în decembrie, anul trecut. 

"Pot să vă spun doar că radiaţiile sunt în limite normale admise. Avem un laborator de radiometrie şi radiaţiile au fost măsurate periodic", a spus Tiţa. 

Întrebată despre siguranţa grupurilor de vizitatori care trec pragul instituţiei, aceasta a răspuns: "Chiar facem măsurători în muzeu de faţă cu dumneavoastră. Nu-i nicio problemă". 

Totodată, Rodica Tiţa a menţionat că schimbarea directorului Institutului Geologic al României nu are legătură cu presupusul nivel de radiaţii de la muzeu.

AGERPRES