Vești de ultimă oră pe plan economic la nivel național. Ministerul Finanțelor face un pas înainte. Într-un comunicat transmis marți, Ministerul, care în prezent este condus de Adrian Câciu de la PSD a luat decizia de a ieși pe piețele internaționale pentru a se împrumuta în moneda euro.

În ceea ce privește scopul acestei măsuri, Ministerul Finanțelor are în plan să acopere deficitul bugetar și totodată să refinanțezi o serie de datorii deja existente.

Sursa citată explică că necesarul brut de finanțare la nivel guvernamental pentru anul în curs este de 148,6 miliarde lei și este determinat de nivelul deficitului bugetar previzionat de 5,8%.

La ce dobândă se va împrumuta Ministerul Finanțelor?

„Necesarul brut de finanţare la nivel guvernamental pentru anul 2022 se revizuieşte la suma de aproximativ 148,6 miliarde lei, determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar de 5,8% din PIB (aproximativ 80,1 miliarde lei), urmare a rectificării bugetare aprobată prin Ordonanţa Guvernului nr. 19/2022 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2022, precum şi de volumul datoriei de refinanţat în anul 2022, în sumă de cca 68,5 miliarde lei”, informează reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice.

Potrivit datelor publicate pe platforma Bloomberg și calculate de Ziarul Financiar, Ministerul Finanțelor urmează să finanţeze în euro, pe 4 şi pe 7 ani. În ceea ce privește dobânda, sursele citate arată că aceasta este formată din nivelul midswap plus 255 puncte de bază respectiv midswap plus 415 puncte de bază, adică 5,13% şi 6,75%.

Potrivit informațiilor făcute publice de Ministerul Finanțelor, Bookrunners ai acestei emisiuni sunt Citi, Erste, JP Morgan, Raiffeisen Bank International şi Societe Generale.

A patra ieșire a Ministerului Finanțelor Publice pe piețele internaționale în 2022

Trebuie menționat faptul că aceasta este cea de a patra ieşire pe plan extern a Ministerului Finanțelor Publice în  anul 2022. De la începutul anului și până în prezent, sumele atrase de Minister au fost de 3,85 mld. dolari plus 2,5 mld. euro.

În același timp, la începutul lunii ianuarie, Ministerul Finanțelor Publice a atras alte  2,1 mld. dolari pe pieţele externe, iar după doar alte câteva săptămâni, la finele lunii ianuarie, Ministerul a mai împrumutat alte 2,5 mld. euro prin vânzarea de eurobonduri. Totodată, în luna mai a anului în curs, statul român a atras 1,75 mld. dolari, conform datelor existente până acum.