Ministerul Energiei susține proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni în România

Ministerul Energiei a dat asigurări că sprijină introducerea reactoarelor modulare de dimensiuni reduse în România, considerându-le o componentă esențială a strategiei de dezvoltare și consolidare a sectorului energetic. În acest sens, pentru a garanta succesul pe termen lung al acestui proiect, Ministerul Energiei, ca acționar majoritar, a subliniat importanța abordării din partea conducerii executivă și neexecutive a detaliilor legate de structura etapelor de dezvoltare a proiectului.

România are potențialul de a deveni un lider în domeniul nuclear civil la nivel european și la nivel global datorită noilor tehnologii ale reactoarelor modulare de dimensiuni reduse și a reactoarelor de generație IV. Ministerul Energiei va continua să sprijine activ acest demers.

„Pct. 2 de pe ordinea de zi a AGOA şi pct. 4-11 de pe ordinea de zi a AGEA din data de 17.04.2024, organizate de Societatea Naţională Nuclearelectrica, vor fi repuse pe ordinea de zi in cadrul unor şedinţe ulterioare cu respectarea strategiei de dezvoltare a proiectului. Avem nevoie de o viziune calibrată şi integrată asupra proiectului, care va intra, în perioada următoare, în a doua etapă de dezvoltare”, a transmis, miercuri seară, Ministerul Energiei.

De unde a pornit totul?

Reacția Ministerului Energiei a fost făcută după ce au fost lansate acuzații conform cărora reprezentantul Ministerului Energiei, acționar majoritar la Nuclearelectrica, s-ar fi abținut de la votul privind proiectul în Adunarea Generală a Acționarilor.

Ce sunt reactoarele modulare mici?

Reactoarele modulare mici (SMR) sunt o nouă generație de reactoare nucleare avansate. Au o capacitate instalată de până la 300 MWe pe reactor, adică circa o treime din capacitatea unui reactor tradițional de gigawati. Un exemplu este reactorul modular mic de la NuScale. Are o capacitate instalată de 77 MWe. Poate fi integrat în centrale compuse din 4, 6 sau 12 module, în funcție de cerințe.

În conformitate cu Acordul semnat între SNN și NuScale, NuScale va asista Nuclearelectrica în evaluarea acestei tehnologii. Împreună, cele două companii vor pune în aplicare măsurile necesare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici în România.

Din perspectiva capacității de producție, o centrală NuScale prezintă similarități cu o centrală pe cărbune existentă. Poate fi construită pe același teren și folosind infrastructura de transport deja existentă. Acest lucru o face o opțiune ideală pentru înlocuirea unei centrale pe cărbune.