Ministerul Energiei informează că Romgaz, prin Sucursala de Producţie Energie Electrică Iernut, a predat marţi companiei Duro Felguera SA amplasamentul pentru începerea lucrărilor pentru obiectivul de investiții „Dezvoltarea CTE Iernut prin construcţia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze”.

Termocentrala Iernut are o poziţionare strategică, aceasta se află în centrul sistemului energetic naţional. Prin acest proiect, Ministerul Energiei își propune să acopere consumul naţional de electricitate prin acţionarea pe pieţele de energie electrică angro şi de echilibrare, asigurarea de servicii tehnologice pentru sistemul energetic naţional, eliminarea posibilelor blocaje în reţeaua din nord-vestul României.

Centrala pe gaz are o putere instalată de 430 MW și cuprinde patru turbine cu gaz plus patru cazane recuperatoare pentru producerea de abur cu trei niveluri de presiune şi două turbine cu abur.

Finanţarea proiectului este asigurată din Planul Naţional de Investiţii

„Este cel mai aşteptat proiect de producţie de energie electrică din România ultimilor ani. Deblocarea acestei investiţii a necesitat un efort susţinut pe toate planurile: economic, juridic, diplomatic. Mulţumesc tuturor celor care au contribuit la acest succes şi îi felicit pentru perseverenţă. Este investiţie strategică şi ne aduce mai aproape de un deziderat pe care l-am enunţat încă de la preluarea mandatului: energie sigură din producţie internă, la un preţ corect. Investiţia este cuplată cu proiectul Neptun Deep, de care tot Romgaz se ocupă, împreună cu OMV Petrom, ceea ce va face ca România să devină din 2027 cel mai important producător de gaze naturale din Europa. Situarea geografică a centralei de la Iernut este deosebit de importantă pentru funcţionarea sistemului energetic în toată zona de nord-vest a ţării. Acum avem toate şansele să finalizăm această investiţie”, a completat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Centrala trebuia să fie dată în folosinţă la începutul anului 2020

Romgaz a semnat, în 2016, un contract cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut. Termenul inițial nu a fost respectat din cauza insolvenţei celor două companii, care a dus la întârzieri în implementare.

Noul termen de finalizare a unităţii de producţie de energie electrică pe gaze cu putere instalată de 430 MW a fost stabilit la 16 luni de la data ordinului de reîncepere a lucrărilor, acesta a fost stabilit pe baza unui nou contract încheiat cu spaniolii de la Duro Felguera.

Răzvan Popescu, director general al Romgaz, a oferit mai multe amănunte: „În data de 1 august 2023, prin emiterea ordinului de începere a lucrărilor, realizarea Centralei de la Iernut, un proiect strategic pentru Romgaz şi pentru România, intră în linie dreaptă. Astfel, reuşim să continuăm proiectul de investiţii şi să intrăm efectiv în etapa de derulare a noului contract pentru punerea în funcţiune a centralei în cel mai scurt timp posibil. Monitorizam cu atenţie derularea contractului pentru finalizarea lucrărilor şi vom continua să informăm periodic piaţa de capital şi investitorii în raport cu progresele înregistrate”.

Ministerul Energiei şi Romgaz speră ca proiectul să fie finalizat finalul anului 2024.