Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat, marți, că Ministerul Energiei, Ministerul Mediului și Hidroelectrica au format un grup de lucru comun pentru gestionarea investițiilor în sectorul energetic, cu scopul de a debloca proiectele de infrastructură în hidrocentrale, care sunt finalizate în proporție de peste 90%, și de a pregăti noi proiecte strategice.

„Astăzi am demarat împreună cu colegul meu Mircea Fechet, ministrul Mediului, şi specialiştii celor două ministere, împreună cu Bogdan Badea, CEO Hidroelectrica, şi echipa lui, un grup de lucru comun pentru investiţiile în sectorul energetic.

Pe de-o parte, vizăm deblocarea proiectelor de infrastructură în hidrocentrale, proiecte începute şi înainte de 1989, cu grad de execuţie de peste 90%.

Pe de altă parte, pregătim noile proiecte strategice ale României, de la Tarniţa-Lăpuşteşti până la Strategia Naţională pe Hidrogen şi legea pentru centrale eoliene offshore”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Necesitatea evaluării mediului

Pentru a asigura dezvoltarea sectorului energetic românesc în cele mai bune condiții, ministrul Energiei a subliniat necesitatea de a evalua cu atenție și de a aborda impactul asupra mediului cu argumente tehnice solide.

„Toate aceste investiţii vor însemna locuri de muncă, facturi mai mici pentru cetăţeni şi companii şi un aer mai curat (energie verde)”, a mai spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Sebastian Burduja a anunțat că România va avea gaze la iarnă

Într-o postare pe Facebook, Sebastian Burduja a garantat că românii vor avea acces sigur la gaze, chiar și în cazul unei ierni mai friguroase decât anul trecut, deoarece Azerbaidjanul s-a angajat să ne furnizeze până la 1 miliard de metri cubi de gaze naturale.

„Această ţară e lider într-o regiune complicată, iar relaţia cu România este cu totul specială. Nu vom uita că, în condiţiile grele ale crizei energetice, Azerbaidjanul ne-a garantat o capacitate de până la 1 miliard de metri cubi de gaz natural, pe care o putem folosi, la nevoie, inclusiv în iarna aceasta.

Asta îndeamnă că românii vor avea acces sigur la gaze, inclusiv în eventualitatea unui sezon rece cu temperaturi mai scăzute decât cele de anul trecut. De altfel, gradul de umplere a depozitelor româneşti a depăşit 75,5%, mult peste angajamentul României în faţa Uniunii Europene, iar faţă de aceeaşi perioadă din 2022 avem înmagazinate aproape 700 de milioane de metri cubi în plus”, a scris ministrul Sebastian Burduja.