Conform documentului, accesul elevilor în săli este permis până cel târziu la ora 8:30, iar probele încep la ora 9:00, moment în care vor fi distribuite subiectele.

Detaliile despre simulările la Evaluarea Națională și la Bacalaureat

Pentru elevii de clasa a VII-a, timpul permis va fi de două ore, iar pentru cei de clasa a XII-a de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor.

Simularea la Evaluarea Naţională se va susţine la Limba şi literatura română, Limba şi literatura maternă (pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă) şi Matematică.

Probele la care se va susţine simularea examenului de Bacalaureat sunt: Limba şi literatura română, Limba şi literatura maternă  (pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale), Matematică, Istorie, Fizică, Chimie, Biologie, Informatică, Geografie, Logică, Argumentare şi comunicare, Psihologie, Economie, Sociologie, Filosofie.

Ministerul Educației a transmis că scopul acestor simulări este familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen real și optimizarea rezultatelor obținute de către elevii din învățământul preuniversitar la finalul studiilor gimnaziale sau liceale.

„Rezultatele obţinute de elevi la simulare sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ în care acestea s-au desfăşurat prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare în perspectiva examenelor din vară.

Rezultatele obţinute la simulare nu se contestă şi nu se trec în catalog. Totuşi, în situaţiile excepţionale în care se doreşte consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesaţi”, se precizează în ghid.

Calendarul simulărilor la Evaluarea Națională

Simulările la Evaluarea Naţională, pentru absolvenţii clasei a opta vor avea loc după următorul calendar:

  • 20 martie: Limba şi literatura română – probă scrisă;
  • 21 martie: Matematică – probă scrisă;
  • 22 martie: Limba şi literatura maternă – probă scrisă;
  • 29 martie: comunicarea rezultatelor.

Calendarul Simulărilor la Bacalaureat

Simulările la examenul de Bacalaureat se vor desfăşura după următorul calendar:

  • 27 martie: Limba şi literatura română – probă scrisă;
  • 28 martie: Proba obligatorie a profilului – probă scrisă;
  • 29 martie: Proba la alegere a profilului şi specializării – probă scrisă;
  • 30 martie: Limba şi literatura maternă – probă scrisă;
  • 6 aprilie: comunicarea rezultatelor.