Ministerul Educației a anunțat topul universităților din România

Ministerul Educației a publicat miercuri Metarankingul Național pentru anul 2023, evidențiind cele mai proeminente instituții de învățământ superior din România. Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din București și Universitatea Politehnica din București ocupă primele trei locuri în acest clasament.

Pe locurile patru și cinci se află Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, urmate de Universitatea „Transilvania” din Brașov pe locul șase.

Topul continuă cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara, Academia de Studii Economice din București și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Metarankingul Național se bazează pe analiza unor clasamente universitare internaționale recunoscute la nivel global și este un instrument de evaluare și ierarhizare a universităților din România. Obiectivele sale includ identificarea instituțiilor de învățământ superior performante din punct de vedere științific și al contribuției lor la comunitatea academică internațională.

Topul primelor 10 universități din România în anul 2023 este similar cu cel din 2022, fiind ocupat de universități comprehensive, tehnice și de medicină.

Ce este Metarankingul Național

Metarankingul reprezintă un instrument de analiză precis și imparțial, care promovează alocarea echitabilă a finanțării cercetării universitare pe baza performanței dovedite și identificarea nevoilor pentru atingerea și susținerea excelenței în educație și cercetare, transmite Ministerul Educației într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, obiectivele specifice ale Metarankingului Național vizează identificarea instituțiilor de învățământ superior performante din punct de vedere al activității științifice și al contribuției lor la comunitatea academică internațională, reflectată prin prezența în cele mai importante clasamente internaționale ale universităților europene și occidentale, precum și ierarhizarea acestora pe baza punctajului obținut în urma aplicării metodologiei standardizate aferente exercițiului național de metaranking.

De asemenea, se urmărește să se ofere un instrument de analiză adecvat pentru managementul academic național, un instrument cât mai obiectiv și transparent care poate fi folosit pentru a obține o viziune mai clară și mai cuprinzătoare asupra impactului universităților românești în cadrul comunității academice internaționale și luarea unor decizii mai informate și mai eficiente în ceea ce privește finanțarea cercetării în instituțiile de învățământ superior.