Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a prezentat marți proiectul legislativ privind o rectificare bugetară ce urcă deficitul bugetului național consolidat la 4,3% din produsul intern brut. Cîțu a vorbit despre o execuție bugetară dezastruoasă, prin venituri încasate la buget mult mai mici decât cele previzionate inițial, dar și prin nerealizarea unor fonduri europene.

În consecință, la Casa de Sănătate nu au fost alocate, de către executivul PSD, fonduri suficiente, astfel că trebuie rezolvate problemele pentru trei sau patru luni de concedii medicale neplătite.

Și mai grav, banii de pensii nu au fost incluși în buget, ceea ce obligă guvernul PNL să găsească noi surse de finanțare pentru a putea plăti pensiile la zi.

Bani la Muncă și Sănătate

Prin urmare, două din ministerele care au primit cei mai mulți bani la rectificarea bugetară au fost Ministerul Muncii și Justiției Sociale, respectiv Ministerul Sănătății, pentru a-și putea onora obligațiile de plată.

Ministerul Muncii și Justiției Sociale a primit în plus 3,98 miliarde lei pentru majorarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului de asigurări sociale de stat cu 1,97 miliarde lei.

În plus, se prevede majorării cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale de stat aferente sistemului public de pensii cu suma de 552,3 milioane lei, în principal pentru asigurarea plății integrale a drepturilor de pensii pe luna decembrie.

Va avea loc și suplimentarea fondurilor destinate plății drepturilor de asistență socială până la finele anului (pensii, alocații de stat pentru copii, indemnizații persoane cu handicap, indemnizații pentru persoanele aflate în concediu pentru creșterea copilului etc.).

Iar Ministerul Sănătății a primit, în urma rectificării bugetare, 2,89 miliarde lei în plus, pentru suplimentarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

Ministerele aflate în funtea listei cu cele mai mari suplimentări de fonduri au fost al Muncii – aproape 4 miliarde lei, al Sănătății – aproape 3 miliarde lei, al Dezvoltării, cu 1,8 miliarde lei al Finanțelor – mai mult de jumătate de miliard.

Trebuie precizat că banii suplimentari alocați ministerului Dezvoltării sunt destinați PNDL, program în cadrul căruia companiile angajate au început să se plângă de faptul că nu le mai sunt achitate facturile de către stat. Este vorba contracte în derulare ce trebuie achitate, sunt lucrări făcute, obligații asumate, care nu pot fi suspendate de la plată.

Proiecte bugetate dar neîncepute

Cei mai mulți bani pierd, în urma rectificării, ministerele Educației – 2,1 miliarde de lei, Afacerilor Interne – 1,2 miliarde lei, Transporturilor – 1,1 miliarde lei și Agriculturii – 1,1 miliarde lei.

În aceste cazuri, este vorba despre proiecte de investiții care au fost bugetate și nici măcar nu s-a început execuția lor, acum, pe sfârșit de an.

Ministrul Finanțelor a declarat că majorarea cu 40% a punctului de pensie din septembrie 2020 va fi inclusă în bugetul de anul viitor, chiar dacă mai mulți analiști au arătat că va pune în pericol situația finanțelor publice.

Însă Cîțu susține că  guvernul va adopta, cel mai probabil prin ordonanță de urgență, un set de măsuri prin care să fie stopate ”scurgerile de bani din buget fără niciun fel de noimă”, astfel încât deficitul bugetar să fie ”cât mai aproape de 3% din PIB” și să existe și bani de investiții publice.

Execuție bugetară dezastruoasă

În ceea ce privește rectficarea bugetară propusă în noimbrie pentru bugetul pe 2019, Florin Cîțu a declarat:

”Pornim rectificarea bugetară de la o execuție bugetară dezastruoasă. Avem probleme pe partea de venituri, în special, venituri care au fost supraestimate la începutul anului. Avem și o mare parte din venituri pe fonduri europene care nu au fost realizate și nu se vor realiza. Asta este realitatea cu care pornim la această rectificare bugetară și, în același timp, cheltuieli care sunt mai mari decât cele care au fost bugetate.

La Casa de Sănătate avem trei sau patru luni de concedii medicale neplătite. Aici e o sumă aproape de 1,3 miliarde de lei. Avem o problemă la contribuții, care au fost supraestimate.

Și mai este ceva și mai grav ce am descoperit: plata pensiilor, banii de pensii nu au fost incluși în buget. Îi vom include acum pentru ultimele două luni. La multe ministere, acești bani nu erau în buget. Veți vedea la rectificare că banii de pensii nu erau incluși în bugetele multor ministere și a trebuit să-i includem acum. De aici apare acest deficit mai mare. Nu tăiem, plătim toate facturile. Nu facem rost de bani, ne împrumutăm, asta facem. Trebuie să plătim cumva aceste facturi și nu este cinstit să tăiem de la unii”.