Pana anul trecut, desi au mai fost derulate programe de restructurare si reorganizare care au impus reduceri de efective, nu s-a pus niciodata problema pregatirii personalului disponibilizat in vederea realizarii unei a doua cariere, civile. Motivul
l-a constituit, desigur, perpetuarea unei vechi mentalitati asupra abordarii armatei „pe viata”. Scaderea interesului pentru cariera militara a determinat conducerea MApN sa-si revizuiasca atitudinea fata de tot personalul, instituind proceduri proprii de protectie sociala. Lipsa unor masuri eficiente de reconversie profesionala ar fi putut afecta autoritatea institutiei si increderea cetatenilor in Armata. In ultimul ceas, strategii militari au descoperit ca, pe fondul unor profunde schimbari care pun si in Armata problema sigurantei locurilor de munca, ar putea intampina, in viitorul nu prea indepartat, mari dificultati in recrutarea unor resurse umane de calitate. In plus, inexistenta unui sistem eficient de protectie sociala ar reduce, de altfel drastic, sansele Armatei de trecere la profesionalizare pe baze moderne.

Oportunitatea
disponibilizarii
Anul trecut, Ordonanta nr. 7 a incurajat plecarea a 12.000 de militari, dar numai o suta de persoane au fost puse in situatia concreta de reorientare pe piata externa a muncii. Cei mai multi au beneficiat de dreptul de pensie, iar dintre cei care nu indeplineau conditiile de pensionare, multi au privit disponibilizarea ca o oportunitate, deoarece aveau deja oferte mai bune de lucru. Este adevarat insa ca, pana in prezent, nu a fost trecuta in rezerva nici o serie de militari angajati pe pe baza de contract si, practic, nu s-a pus inca problema construirii unei noi cariere in afara domeniului militar.
Pentru anul 1999, se vehiculeaza mentinerea aceleiasi cifre a disponibilizarilor: 12.000. Pe baza sondajelor efectuate de specialistii ministerului se estimeaza ca, de data aceasta, 4.000-5.000 de cadre vor solicita sprijin in vederea reconversiei profesionale. Structura functionala creata cu ajutorul celor 66 de salariati civili – majoritatea cu licenta in asistenta sociala, psihologie, sociologie, management sau drept – acopera in momentul de fata toate centrele militare judetene si de sector. Noutatea programului a obligat conducerea la initierea unui curs de specializare a referentilor, de ale caror performante depinde nu numai soarta unor oameni, ci insasi imaginea armatei care, prin definitie, este responsabila de apararea unor valori fundamentale. Or, dreptul la munca este consfintit, ca atare, prin Constitutia Romaniei.
Potrivit noilor reglementari in materie, beneficiaza de reconversie profesionala si sprijin in vederea ocuparii unui loc de munca in societatea civila numai personalul militar profesionalizat cu cariera de scurta durata sau cei care au intrerupt cariera de lunga durata din motive neimputabile (cum este, de exemplu, restructurarea). Personalul militar profesionalizat (ofiteri, maistri militari, subofiteri si militari angajati pe baza de contract), caruia ii expira contractul individual cu durata limitata si urmeaza sa treaca in rezerva, beneficiaza de programe de reconversie in ultimele 12 luni ale contractului. Cadrele militare disponibilizate ca urmare a unor programe de restructurare a Armatei vor putea fi mentinute in activitate, in vederea derularii programelor de reconversie, cel mult sase luni de la data initierii procesului. Militarii angajati pe baza de contract aflati in aceeasi situatie vor fi incadrati in structuri cu caracter temporar, create de Statul Major General, pana la absolvirea unui curs de recalificare profesionala, dar nu mai mult de trei luni de la data disponibilizarii.
Proiectarea sistemului de reconversie profesionala a militarilor contine particularitati care impun consilierilor sarcini sporite fata de cele ale colegilor de la directiile sau oficiile de munca:
l identificarea nevoilor de personal concretizate in meserii si calificari potrivite statutului personalului militar care urmeaza a fi supus reconversiei;
l evaluarea nevoilor de pregatire suplimentara pentru a obtine calificarea ceruta pe o piata externa a muncii;
l proiectarea unor programe si cursuri de pregatire profesionala adecvate nevoilor;
l analiza comparativa a proiectelor de curs cu potentialul didactic, uman si material al institutiilor militare de invatamant;
l analiza ofertei de pregatire puse la dispozitie de institutiile civile de profil.
In derularea sistemului de reconversie profesionala, conducerea ministerului beneficiaza insa de avantajul gestionarii unui personal cu aptitudini speciale. Expertii Directiei managementului resurselor umane apreciaza ca toti militarii au capacitatea de a se adapta rapid la orice situatie, manifesta loialitate in indeplinirea obligatiilor de serviciu, au formate deprinderile de a lucra in echipa si manifesta dorinta de a obtine rezultate superioare in activitate. Militarilor le sunt caracteristice disciplina, cinstea, corectitudinea, educatia civica si respectul pentru cei din jur, calitati de care societatea civila are acum nevoie mai mult ca niciodata. Dar, punctul lor cel mai tare il constituie pregtirea sistematica si exercitiul constant al leadership-ului si management-ului organizatiilor militare.
Ca si in cazul celorlalti someri, oferta de pregatire a militarilor disponibilizati se limiteaza la un singur curs de recalificare. Dupa trecerea in rezerva, acestia vor putea beneficia de consiliere si asistenta din partea expertilor, pana la gasirea unui loc de munca.
Din cauza constrangerilor bugetare, dar si a rezultatelor putin incurajatoare privind reintegrarea in munca a somerilor dupa absolvirea unor
cursuri, MApN a luat hotararea organizarii unor programe speciale de recalificare si in cadrul institutiilor sale de invatamant. Directia de management a resurselor umane intentioneaza sa afiseze, cu regularitate, la toate unitatile militare, listele cu ofertele de pregatire propuse de centrele civile si ale armatei, pentru a da posibilitatea oamenilor sa se gandeasca dinainte de trecerea in rezerva asupra abordarii viitorului traseu profesional.    

Tehnici de lupta pentru cucerirea unui loc de munca
Realitatea este ca in procesul de reinsertie a militarilor pe piata civila a muncii apare o serie intreaga de dificultati, ca urmare a situatiei in care se afla acum economia tarii. Din toate sectoarele de activitate sunt disponibilizati foarte multi salariati care devin someri pe termen lung. In plus, locurile de munca vacante pe piata muncii nu sunt corespunzatoare pregatirii si aptitudinilor ofiterilor, subofiterilor sau maistrilor militari. Mai de graba sunt potrivite militarilor angajati pe baza de contract. In general, la oficiile fortelor de munca sau in ziare sunt anuntate doar posturi de tinichigii, mecanici auto, instalatori, fochisti, cizmari, confectioneri, brutari, patiseri… De aceea, noi ii invatam pe militarii pusi in situatia sa paraseasca Armata metode si tehnici de cautare directa a unui serviciu.
In acest moment, se afla in curs de elaborare un ghid foarte folositor persoanelor care se vor confrunta in viitor cu problema gasirii unui alt loc de munca. Pliantul, intitulat „Cinci pasi pentru reconversia ta”, va fi difuzat in toate unitatile militare. Prima parte a ghidului (pasul 1) il va ajuta pe cel interesat sa inteleaga ce este reconversia si de ce este necesara. In etapa urmatoare (pasul 2), va fi orientat sa se cunoasca. Citind informatiile cuprinse in aceasta pagina, va putea sa-si analizeze mai bine pregatirea scolara, experienta dobandita in activitate, aptitudinile si calitatile personale. In urma datelor obtinute, va putea singur sa aprecieze ce ar putea face in viata civila. Partea a treia a ghidului (pasul 3) cuprinde detalii asupra serviciilor oferite de referentul pentru reconversia profesionala. In partea a patra sunt prezentate notiuni generale despre piata muncii. Ideea de baza care trebuie retinuta aici este aceea ca a cauta un loc de munca inseamna practic tot o meserie. Pasul 4 cuprinde explicatii despre tehnicile si metodele cele mai adecvate de cautare a unui loc de munca. Ultima parte (pasul 5) insumeaza informatii referitoare la alcatuirea unui CV, a unei scrisori de prezentare si sfaturi despre cum trebuie sa se prezinte un candidat la un interviu de selectie. Ulterior, el poate cere ajutorul referentului in reconversie care il va consilia si ajuta in mod practicr