Zarva zgomotoasă și inutilă care l-a opus pe judecătorul Gilmar Mendes, de la Tribunalul Suprem Federal (STF), aripii militare a guvernului Jair Bolsonaro a servit cel puțin la readucerea la suprafaţă a absurdităţii unui Minister al Sănătății sub o conducere interimară și în uniformă – de două luni întregi – în toiul unei urgențe sanitare mondiale.

Poate pentru că îşi dau seama de problema imposibil de rezolvat pe care o au în mâini, reprezentanții forțelor armate din primul eșalon al executivului federal au reacționat cu o intensitate exagerată la nişte declarații de fapt nepotrivite, dar nu atât de relevante, ale magistratului.

Nu doar acum, judecătorii celei mai înalte instanțe braziliene lasă deoparte discreția recomandată de funcţie și se aventurează în manifestări de natură politică. Gilmar participa la o videoconferință când, sâmbătă (11 iulie), a criticat cu patos retoric participarea militarilor la conducerea nefastă a luptei împotriva pandemiei.

„Armata se asociază acestui genocid”, a declarat acesta cu acel prilej.

În ciuda termenului hiperbolic, care se pretează diatribelor de pe rețelele de socializare, afirmația poate că nu va fi amintită multă vreme – ca o altă declaraţie anterioară a lui Gilmar pe un ton similar – dacă Ministerul Apărării nu ar fi anunțat reprezentarea împotriva magistratului pentru acuzația „iresponsabilă și mai ales nesocotită”.

În plus, vicepreședintele, generalul în rezervă Hamilton Mourão, a cerut o improbabilă retractare din partea judecătorului de la STF, care a negat faptul că a adus un afront forțelor armate.

Întrucât este vorba despre guvernul Bolsonaro și despre istoricul său de tensiuni cu Tribunalul Suprem și cu alte instituții, episodul stârneşte o oarecare îngrijorare. Cu toate acestea, nu există un motiv de alarmă.

Miercuri (15 iulie) s-a aflat că titularul interimar de la sănătate, generalul Eduardo Pazuello, i-a telefonat lui Gilmar – care discutase deja cu președintele însuși. Acesta, retras pentru a se reface de pe urma COVID-19, a difuzat un text elogios la adresa militarului, dar fără a-l menționa pe judecătorul de la STF.

Se spune că Pazuello s-a arătat dispus să prezinte informațiile necesare pentru o evaluare corectă a performanței portofoliului, unde în prezent activează peste două zeci de militari în uniformă. Misiunea sa, incontestabil, se dovedeşte a fi obscură.

Brazilia constituie deja un exemplu internațional de eșec în lupta împotriva coronavirusului, iar numărul de noi cazuri și de decese nu indică vreun semn de pauză.

Prin provocarea demisiei a doi miniștri cu un negaţionism irațional, obsedat de clorochină și de manipularea datelor, Bolsonaro a făcut foarte dificilă atragerea pentru acest post a unui alt profesionist calificat și zelos în privinţa reputației sale.

Recenta tentativă de criză ar fi meritat dacă această sarcină ar fi înfruntată în sfârșit. Un Minister al Sănătății transformat într-o filială a cazărmii nu are loc în nici un concept de normalitate.