Otokar Otomotiv Ve Savunma Sanayi SA, compania care va produce toate cele 400 de autobuze care vor ajunge în portofoliul RATB prin divizia Otokar Europe Sas, are sediul în Sakarya, Turcia și funcționează din 1963. Pe lângă autobuze și camioane Otokar produce o pleiadă de vehicule militare – transportoare blindate și chiar tancuri – care echipează în prezent armata turcă. Este de menționat că Otokar este principalul partener din cel mai mare program de sisteme militare terestre din Turcia, tancul Altay.

Producătorul turc de vehicule este parte a imperiului deținut în Turcia de familia Koç, holdingul cu același nume fiind singura entitate turcă prezentă în Fortune Global 500. Fondată în 1926 de celebrul Vehbi Koç, compania Koçzade Ahmet Vehbi este cea de la care a pornit întreaga istorie a grupului. Apoi, în 1963 a fost fondat Koç Holding A.Ş, o organizație menită să asigure creșterea rapidă a întregului grup de companii deținut la vremea respectivă de familia Koç.

În prezent, holdingul Koç deține mai multe recorduri pe piața turcă. Conform Camerei de Comerț Turce, patru dintre primele cinci companii din industria țării – Tüpraş, Ford Otosan, Tofaş și Arçelik – fac parte din holding. De asemenea, Koç deține patru dintre primii zece exportatori.

În industria auto, holdingul Koç este liderul incontestabil al Turciei. Companiile din grup dețin 24% din piața auto turcă, 45% din producția de vehicule și 43% din exporturi. Aceste cifre impresionante sunt generate în special de relațiile fructuoase cu parteneri din întreaga lume. Astfel, compania Ford Otosan, un joint-venture cu americanii de la Ford, este cel mai mare producător de vehicule comerciale din Turcia, compania Tofaș s-a aliat cu Fiat Chrysler Automobiles, iar Türk Traktör cu Case New Holland. Alături de acestea Otokar este liderul turc al industriei producătoare de autobuze, camioane și vehicule militare, iar Otokoç deține prima poziție pe piața rent-a-car reprezentând mărci precum Birmot, Avis sau Budget.

În afara acestui domeniu extrem de profitabil, familia Koç operează prin holdingul său activități în zona energiei, finanțelor, produselor de folosință îndelungată, turismului, construcțiilor, apărării, comerțului, etc. Conform Reuters, care citează un raport al Bursei din Istanbul, anul trecut Koc Holding a avut venituri totale de 98,87 miliarde de lire turcești (cca. 21,2 mld. euro) și un profit net de 4,91 miliarde de lire turcești (cca. 1,05 mld. euro). Aceste rezultate sunt generate de peste 110 firme grupate în 16 grupuri, toate parte a holdingului Koç condus de președintele Ömer M. Koç și CEO-ul Levent Çakiroglu.