Noul regulament BNR își va face efectele de la 1 ianuarie 2019.
● Rata maximă pentru creditele în lei nu va putea fi mai mare de 40% din salariu/venituri
● Doar în cazul creditelor care sunt folosite pentru achiziția primei locuințe a solicitantului, rata poate merge la 45% din salariu
● Rata maximă pentru creditele în valută nu va putea depăși 20% din salariu/venituri
● Regulile nu se aplică pentru persoanele care își refinanțează un credit deja existent. Atenție, refinanțarea trebuie să fie în sumă mai mică sau egală cu soldul creditului deja existent
● Pentru 15% din portofoliul de clienți noi, băncile au dreptul să acorde credite fără a ține cont de noul regulament. Această regulă este valabilă doar în cazul solicitanților cu salarii peste salariul mediu pe economie.

O persoană cu venituri nete de 3000 de lei poate plăti acum o rataă de până la 1.413 lei, iar de la 1 ianuarie va putea plăti doar 1.200 de lei. În termenii unui credit ipotecar, aceasta înseamnă că el va putea lua maximum 270.000 de lei, față de 320.000 de lei.

Regulamentul BNR are și cel puțin un aspect pozitiv. Oamenii își vor putea calcula, singuri, fără mari eforturi, creditul maxim pe care îl pot lua. Aceasta se întâmplă pentru că gradul de îndatorare va fi calculat raportat strict la veniturile nete, fără alte ajustări. În prezent, băncile calculează gradul de îndatorare după ce scad din veniturile nete o sumă considerată suficientă pentru „cheltuieli de subzistență” și după ce ajustează veniturile în funcție de riscul de dobândă sau riscul de scădere. De la 1 ianuarie va fi mult mai simplu.

Pe de altă parte, raportat la datele de acum, creditele vor fi mai greu de contractat. Acum, gradul mediu de îndatorare este de 47% pentru creditele ipotecare și 45% pentru cele de consum. De la 1 ianuarie, el nu va putea trece de 40%, adică, pe medie, românii se vor putea împrumuta mai puțin sau chiar deloc.

Mai multe detalii puteți afla urmărind emisiunea Banii Tăi de pe TVR, realizată de Monica Ghiurco.