Roger Waters, 28 august, Piața Constituției. „Cel mai spectaculos show organizat vreodată în România“, îl caracterizează scurt Laura Coroianu, CEO Emagic, unul dintre cei mai cunoscuți organizatori de festivaluri și concerte. Pe cât de spectaculos, pe atât de costisitor. Fără a da cifre, Coroianu spune că Roger Waters este și unul dintre cele mai scumpe concerte din România, alături de Madonna și Lady Gaga. Chiar și așteptările privind publicul participant sunt optimiste: 50.000 de spectatori, mai mult decât Depeche Mode (n.r.- din 15 mai 2013), unde au fost 45.000 de fani. Un calcul simplu demosntrează că încasările în acest caz ar putea depăși 7 milioane de euro, la un preț mediu de 150 lei pentru un bilet. „A fost o vară încărcată în evenimente. Publicul a avut de unde alege: festivaluri, concerte cu artiști noi sau adevărate legende, reprezentanți ai muzicii alternative, rock sau chiar muzică clasică“, spune Laura Coroianu.
Punctual, printre cele mai așteptate concerte de anul acesta, care au avut deja loc, s-a aflat și Rammstein, la festivalul Rock the City, unde au participat 25.000 de spectatori. Nici cei de la Iron Maiden nu au fost mai prejos și au reușit, la concertul din Piața Constituției, să strângă 15.000 de fani și să depășeascăl la nivel global, încasările unor vedete pe val, cum ar fi Justin Bieber sau Taylor Swift. Mai mult, la primul concert în România al tenorului Andrea Bocelli, biletele nu au fost de ajuns, așa că numărul lor s-a suplimentat la 20.000, în timp ce Sting, aflat pentru a patra oară pe o scenă din țară, a reușit să adune 10.000 de fani.
„Piața concertelor din România este destul de diferită de ceea ce se întâmplă în afară. Publicul a devenit foarte selectiv, preferă premierele în detrimentul unui concert al cărui artist a mai fost în România, deși este fan. Afară, concertele sunt deja un stil de viață. Oamenii aleg să vadă un artist chiar și a zecea oară, și asta pentru că adoră sentimentul de unicitate pe care un show îl oferă de fiecare dată“, face o descriere a pieței Laura Coroianu.
Și în provincie
Altfel, unul dintre puținele concerte de amploare care s-au desfășurat anul acesta în afara Capitalei a avut loc la Cluj, unde legendara trupă britanică Deep Purple a adunat 13.000 de spectatori. În ultimii ani, artiștii străini au început să includă pe agenda lor de turneu și alte orașe în afară de București, cum ar fi Timișoara, Cluj, Iași, Sibiu sau Brașov. Adunate, concertele organizate anul acesta au strâns deja aproape 130.000 de fani, iar la un preț mediu de 120 – 150 lei pentru un bilet, încasările au depășit, cel mai probabil, 15 milioane de euro, până acum. Grosso modo. „Desigur, densitatea de evenimente este maximă în București, iar din punctul de vedere al capacităților sălilor în care se desfașoară aceste evenimente există încă diferențe semnificative, însă această deschidere spre provincie înseamnă un mare pas înainte pentru industrie, ofertele pentru artiști fiind mai ușor de construit și fee-urile lor fiind mai ușor de suportat în cazul în care nu vorbim doar de o aparitie singulară în România“ spunea, într-un interviu anterior pentru Capital, Valentin Vasiloiu, managing director la Eventim, cel mai important operator local de ticketing.
În ultimii ani, sălile de evenimente din Capitală s-au dovedit a fi insuficiente și învechite, motiv pentru care unele vedete au renunțat să mai cânte aici. Două nume mari care își anunțaseră venirea anul acesta la București au anulat concertele: este vorba despre Jennifer Lopez și Lenny Kravitz.

43%
din preţul final al unui bilet constituie impozitul plătit de organizatorii de spectacole, iucru care îi nemulțumește

Ce urmează

1. THE WALL, ROGER WATERS pentru categoria Golden, biletele s-au epuziat; cel mai scump bilet, aproape 1.000 lei și cel mai ieftin, 135 lei, la gazon (Piața Constituției, 28 august);

2. Cirque du Soleil, alegria cel mai ieftin bilet este la Tribune, 77 de lei pentru copii, și cel scump este la VIP, 500 lei pentru adulți; (Romexpo, 5-8 septembrie);

3. Festivalul George Enescu
Costul pentru un abonament premium  poate să ajungă și la 1.500 lei pentru o persoană; festivalul se desfășoară în 11 orașe din țară (1-28 septembrie);