Grecia, care are o datorie publică imensă, a cheltuit milioane de euro pentru a plăti pensii unor persoane decedate de mai mulţi ani, au dezvăluit oficiali din Ministerul Muncii, citaţi joi de AFP.

Ministerul a descoperit că din aproximativ 500 de persoane înregistrate cu vârsta de peste 110 ani şi care primeau pensie, peste 300 erau de fapt decedate de mulţi ani, potrivit datelor publicate miercuri.

„Am descoperit că era plătită pensie unei persoane decedate în 1999. Am găsit cazuri de pensii pătite unor persoane care muriseră de cinci sau şapte ani”, a subliniat ministrul adjunct al Muncii, Georges Koutroumanis, în cadrul unei conferinţe de presă.

Autorităţile vor actualiza registrul cu toţi pensionarii din ţară şi cei care au comis infracţiuni vor fi urmăriţi, a declarat el.

Este de notorietate publică în Grecia că unele familii nu declară decesele la serviciile sociale pentru a încasa în continuare pensiile celor decedaţi, dar Koutroumanis a recunoscut că, în unele cazuri, sumele au fost vărsate în conturi dar nu au fost retrase niciodată.

În afară de actualizarea listei de pensionari, ministerul intenţionează să ia măsuri împotriva falselor pensii de invaliditate, având ca obiectiv reducerea cu 80-100 de milioane de euro pe an a cheltuielilor în acest domeniu, potrivit ministrului adjunct.

Din cauza datoriilor, Grecia a adoptat în mai măsuri de austeritate fără precedent, sub supravegherea UE şi a Fondului Monetar Internaţional, care i-au acordat un împrumut de 110 miliarde de euro pe trei ani.

SURSA: Mediafax