Parlamentul riscă aplicarea unor lovituri dure în industria românească de extracție și prelucrare de gaze naturale, precum și în buzunarul consumatorului de rând, anunță reprezentanții asociaţiei Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA), printr-un comunicat de presă.

Prin schimbările propuse la regimul de taxare onshore, discutate în data de 27 noiembrie în comisiile de specialitate ale Parlamentului, aleșii pot declanșa o scădere a investițiilor din domeniu, precum și o creștere a prețului final la gaze.

Potrivit reprezentanților ROPEPCA, membrii Comisiei de Industrii şi Servicii, împreună cu cei ai Comisiei pentru Buget, Finanţe şi Bănci, au propus eliminarea posibilităţii deducerii redevenţei din impozitul pe veniturile suplimentare precum şi aplicarea acestui impozit luând în calcul un preţ de referinţă nerealizat.

O astfel de măsură va descuraja investiţiile în condiţiile în care Guvernul va reţine până la 18% ca redevenţă şi 80% ca taxă suplimentară, lăsând companiile fără stimulente pentru a investi în continuare.

„Acest nou regim fiscal va afecta negativ viabilitatea unei părţi semnificative din industria gazului natural din România, punând în pericol investiţiile noi şi implicit producţia internă de gaz. Este important de menţionat că investiţiile în industria ţiţeiului şi a gazelor naturale au totalizat, în ultimii 5 ani, aproximativ 6 miliarde de euro”, precizează sursa citată.

Reprezentanții ROPEPCA susțin că noile modificări propuse regimului de taxare onshore cresc de asemenea riscul scumpirii gazelor naturale:

„Riscul creşterii preţului gazului natural pe piaţa din România ca o consecinţă a amendamentelor fiscale propuse este considerabil. Întrucât investiţiile viitoare sunt descurajate, rata de declin natural al producţiei va accelera iar, într-un mediu cu cerere anticipată stabilă, volumele diminuate ale producţiei interne vor conduce la inflaţie şi la diminuarea puterii de cumpărare. Impactul asupra consumatorilor vulnerabili va fi semnificativ, întrucât această categorie este deja afectată de creşterea ponderii cheltuielilor cu încălzirea în bugetul total al gospodăriei,” se mai precizează în comunicat.

 

De asemenea, președintele ROPEPCA, Saniya Melnicenco, susține că la momentul actual, întreaga producţie de gaze naturale a României, care asigură independenţa energetică de peste 90% faţă de gazele din import, provine din zăcămintele onshore iar modificările discutate de Parlament nu fac decât să pună în pericol industria petrolieră autohtonă precum şi climatul investiţional, transmiţând semnale negative întregului mediu de afaceri cu privire la lipsa de stabilitate şi predictibilitate.

Impozitarea veniturilor suplimentare a fost introdusă în anul 2013 drept un impozit temporar, menit să protejeze consumatorii vulnerabili de efectele dereglementării preţurilor gazelor naturale. Iniţial, acest impozit suplimentar se aplica preţului de peste 45,71 lei/MWh, într-un cuantum de 60% aplicat diferenţei dintre preţul de vânzare şi acest prag. În acest an, impozitul a fost majorat la un cuantum de 80% pentru diferenţa de preţ de peste 85 lei/MWh, diferenţa iniţială de până la acest preţ fiind în continuare impozitată cu 60% iar producătorii având posibilitatea de a deduce din acest impozit valoarea redevenţelor şi pe cea a investiţiilor efectuate.