Mileniul doi a avut parte de un final rupt parca din filmele americane de actiune. O intreaga planeta a stat pregatita sa infrunte unul dintre cei mai perfizi si puternici dusmani: Millennium Bug – Y2K. O armata de specialisti in programare a depanat calculatoare trecute de o anumita varsta in timp ce companiile de hardware isi burduseau conturile cu bani din vanzari nesperate. Odata trecut pericolul, omenirea se intreaba daca nu cumva Unchiul Sam a mai punctat o data financar folosindu-se de arma pe care o stapaneste cel mai bine: mass-media.
Cu putin inainte de sfarsitul mileniului, un nor imens de ingrijorare se abatea asupra lumii. Apocalipsa era prevestita cu exactitate: inceputul anului 2000. Se stia, de asemenea, si cine este principalul vinovat de dezastru: calculatorul. Inventia care a revolutionat omenirea avea sa aduca dupa sine si dezastrul acesteia.
Guvernele scutura
din buzunare
Scenariile despre exploziile centralelor nucleare, devalizarea bancilor declansarea razboaielor etc. au devenit cele mai fierbinti subiecte de discutie. Tot ce inseamna comunicare si administrare prin intermediul computerului era pus sub semnul intrebarii o data cu ziua de 1 ianuarie 2000. Lucrurile s-au miscat cu o iuteala ametitoare, miile de programatori mobilizati devenind cea mai mare armata tehnologica. Sute sau poate mii de site-uri de pe Internet au fost dedicate acestei probleme, forumuri au fost deschise pentru a se analiza fenomenul, pentru a da sfaturi, pentru a lipi un banner cu firma care poate oferi solutia. Mass-media au impins granitele acestei stari de fapt pana aproape de isteria generala. Toata aceasta imensa pala de vant a inceput sa invarteasca rotile industriei hardware si software. Toate statele lumii au investit, cumulat, sute de miliarde de dolari pentru prevenirea Y2K.
Primele stiri de dupa Anul Nou aveau in prim-plan reactiile pe care sistemele informatice le-au avut vizavi de Y2K. S-a mers din fus orar in fus orar, Revelionul aducand cu sine peste tot ingrijorare. Din fericire, toate tarile si-au facut temele cum se cuvine, astfel incat trecerea in noul an a fost linistita, tulburata doar de mici incidente, unele chiar comice (cazul clientului care a inchiriat o caseta la sfarsitul anului 1999, iar in 2000 avea de platit penalitati pentru o suta de ani de intarziere). Guvernele si agentiile abilitate sa monitorizeze trecerea in noul mileniu au raportat numai incidente minore. Ministerul Postei si Telecomunicatiilor din Japonia a admis ca au aparut probleme cauzate de pierderea unor inregistrari in serviciul postal pana la data de 1 ianuarie, dar ca livrarile nu vor fi afectate. Pur si simplu, Matushita Communications nu a instalat soft compatibil Y2K la 146 dintre cele peste 6.000 de oficii postale existente. In Statele Unite, un Web Site a afisat data de 1 ianuarie 19100. Partea proasta este ca site-ul apartine Observatorului Naval al SUA si cel care, oficial, are in grija ora exacta a natiunii americane.
Cifrele vorbesc de la sine. Sectorul bancar din China a cheltuit peste 1,25 miliarde dolari pentru prevenirea incidentelor, in conditiile in care nu tot intreg lantul bancar chinez este computerizat. Acelasi sector a beneficiat in SUA de investitii de 100 de miliarde dolari! Guvernul american a cheltuit, dupa ultimele estimari, pentru nevoile proprii tot 100 de miliarde. Cum era si normal, au aparut firme de consultanta in materie de Y2K, care se prezentau la usile institutiilor importante, faceau o evaluare si scriau apasat la sfarsitul raportului sume de milioane de dolari. In general, guvernele sau institutiile carora le erau adresate aceste studii bagau mana adanc in buzunare, se scormoneau de bani si plateau in numele linistii, speriate de ce se poate intampla in cazul in care calculatoarele nu purtau marca „Y2K Ready”. Au existat si exista voci care acuza firmele pentru sumele care au fost aruncate in joc in vederea retehnologizarii. Aceste voci se fac auzite din tari in care nivelul de viata nu este ridicat, iar sumele de acest gen alocate Y2K ar fi putut fi foarte bine directionate in alte parti. In Argentina, disputele au inceput cand s-a estimat ca toata distractia cu anul 2000 s-a ridicat la 1,5 miliarde de dolari. Unii nu privesc cu ochi buni toata tevatura, iar altii nu se sfiesc sa declare ca ce s-a intamplat miroase a sarlatanie, avand in fata imaginea omului de afaceri care numara bani cu amandoua mainile, in timp ce chipul i se schimonoseste intr-un zambet de multumire.
Februarie aduce o noua problema
Exista doua posibile concluzii:
Prima: Companiile de IT si consultanta au supraestimat efectele Y2K foarte probabil pentru profit, incurajand guvernele si afacerile pentru a cheltui importante sume de bani.
A doua: Ingrijorarea lumii in fata bug-ului a dat un impuls impresionant pentru dezvoltarea si imbunatatirea sistemului informational, fortand si tarile cu o economie mai saraca sa sara niste trepte, apropiindu-se cat de cat de cele puternic informatizate. Echipamentele achizitionate se transforma intr-o baza tehnologica solida, absolut necesara pentru intrarea in noul mileniu.
Pescuitul in apele tulburi ale anului 2000 nu s-a terminat la 1 ianuarie, urmatoarea data-cheie la care se va mai face un raport fiind 28 februarie 2000, de care specialistii se tem ca nu va fi recunoscuta de calculatoare deoarece exista posibilitatea ca acestea sa nu stie ca anul 2000 este bisect. Mileniul III are parte de un prim an agitat in care lumea IT isi masoara in continuare fortele, lasand utilizatorul sa se intrebe pana unde oare se va ajunge. IBM a anuntat producerea unui calculator care va valora spre suta de mii de dolari, dar care va fi de zece ori mai puternic decat orice alt calculator dezvoltat pana acum.
Cursa microprocesoarelor continua, pe cand cea a placilor video a inceput. Calculatoarele capata dimensiuni nebanuite, monitoarele pierd in grosime, multimedia inghite lumea, softul nu mai tine pasul cu hardul, Internetul troneaza, iar omul se adapteaza la nesfarsit. Microsoft pleaca sau vine, celelalte sisteme de operare stand la panda cu ochii pe piata ce s-ar putea sa ramana libera, Bill Gates zambeste in barba, iar Y2K este sperietoarea din lanul de computere.