În vârstă de 50 de ani, fostul magnat din domeniul petrolului a primit o viză Schengen valabilă pe trei luni din partea Elveţiei la sfârşitul anului trecut şi a sosit cu trenul la Basel de la Berlin la începutul lui ianuarie pentru a-şi duce doi dintre copii la şcoală.

O purtătoare de cuvânt a lui Hodorkovski a confirmat că acesta a depus o solicitare pentru a obţine un permis de rezidenţă permanentă în Elveţia, dar a refuzat să ofere şi alte detalii cu privire la locul exact în care acesta ar dori să se stabilească.

Cea de-a doua soţie a lui Hodorkovski, Inna, are o locuinţă la Geneva, unde mai multe dintre companiile sale au desfăşurat activităţi, potrivit cotidianului elveţian Le Matin.

Cândva cel mai bogat om din Rusia, Hodorkovski a fost încarcerat în 2003 pentru fraudă şi evaziune fiscală. El a fost văzut de mulţi ca un deţinut politic, cea mai prolifică victimă a campaniei preşedintelui Vladimir Putin ce i-a vizat pe "oligarhii" care au profitat de haosul anilor preşedinţiei lui Boris Elţîn, ce a urmat colapsului fostei URSS, pentru a-şi construi averi importante.

Sursa: Agerpres