Verdict dat de Cristian Diaconescu în cazul acţiunii violente conduse de către Gabriel Păun, fondator al ONG-ului de mediu Agent Green, în prezent consilier onorific al premierului Nicolae Ciucă.

Cristian Diaconescu: Pare chiar tentativă de omor!

Acțiunea de protest a fost organizată de activiștii conduși de Gabriel Păun în mai 2015, pe malul Râului Alb, chiar pe proprietatea victimei, Mihai Bocea.

Acesta din urmă a fost călcat efectiv cu maşina de un activist de mediu, care nici măcar nu s-a oprit apoi pentru a verifica dacă victima este în regulă. Întreg incidentul a fost filmat.

În cadrul emisiunii Sinteza Zilei, Mihai Gâdea a discutat despre acest subiect cu invitaţii săi, printre care s-a aflat şi Cristian Diaconescu. Cunoscut mai mult pentru postura sa de fost ministru de Externe, Diaconescu a fost şi judecător, dar şi ministru al Justiţiei în cabinetul Adrian Năstase, în 2004.

„Cum accident?! Au trecut cu mașina peste el pe proprietatea lui. Și justiția nu are un punct de vedere!”, a comentat Mihai Gâdea informaţiile privind la agresiunea activiştilor Agent Green.

Replica lui Cristian Diaconescu a venit imediat: „Fapte deosebit de grave, dar pare chiar tentativă de omor!”, potrivit antena3.ro.

Dosarul nu avansează deloc în justiţie

După ce a fost lovit cu maşina, Mihai Bocea a fost diagnosticat cu fractură de coloană cervicală şi este acum într-un scaun cu rotile, paralizat de la gât în jos.

În spatele acestui incident s-a ascuns o campanie de blocare a unei investiții într-o microhidrocentrală pe Râul Alb. Proprietarul investiției era Mihai Bocea, iar acesta avea toate avizele în regulă și o un avans de 100.000 de euro pe investiție.

În acest dosar este vorba despre o faptă comisă cu violenţă şi un prejudiciu de peste 500.000 de euro, infracţiune care ar trebui judecată cu celeritate, mai notează Antena 3.

În urma investigaţiei jurnaliştilor, s-a descoperit că Gabriel Păun este posesorul unei vile impozante în suburbia Vienei, departe de meleagurile românești pe care susține că vrea să le protejeze. În presă se vehiculează că valoarea proprietății lui Păun ar ajunge la un milion de euro.

 

DREPT LA REPLICĂ

În urma articolului de mai sus, Asociaţia Agent Green ne-a comunicat o notificare cu o replică la articol, replică pe care o reproducem în cele ce urmează:

„În emisiunea Sinteza Zilei, difuzata la Antena 3, marți 5 aprilie 2022 începând cu ora 23:09 în care s-a discutat despre o ancheta ce îl privește pe activistul Gabriel Păun, președintele Agent Green și director al Animals International, ancheta semnată Bianca Nae, prezentată de Mihai Gâdea și dezbătută cu invitații săi.

Pe durata de 22 de minute a emisiunii s-au prezentat o serie de informații false cu caracter de hărțuire și defăimare la adresa lui Gabriel Păun și a organizațiilor pe care le conduce.

În legătură cu incidentul violent din luna mai 2015 de pe Râul Alb de la poalele munților Retezat, domnul Gabriel Păun are calitatea de victimă cu multiple leziuni rezultate într-o tentativă de omor în urma atacului inițiat de domnul Bocea însoțit de alți atacatori. În acest dosar a fost trimis în judecată Lascu Cornel pentru săvârșirea infracțiunii de loviri sau alte violențe (nefiind reținută de parchet și tentativa de omor), fiind așteptat primul termen de judecată (dos nr 58/240/2022 al Judecătoriei Hațeg2). Leziunile suferite de domnul Bocea, despre care se spune că ar fi paralizat, fac obiectul unui alt dosar care nu are legătură cu Gabriel Păun, dosar care a și fost soluționat în primă instanță (1100/97/2021 al Tribunalului Hunedoara3). Ca urmare a traumei suferite în urma tentativei de omor și a amenințărilor ulterioare, Gabriel Păun a luat decizia de a-și muta reședința în altă țară și să trăiască la o locație secretă pentru care plătește rate timp de 25 de ani. Din păcate această locație a fost devoalată în cadrul emisiunii prezentate de domnul Gâdea care a făcut inclusiv afirmații eronate potrivit cărora Gabriel Păun ar fi fost cel care l-a călcat pe Bocea. În legătură cu investițiile ilegale ale domnului Bocea pe Râul Alb, există o decizie judecătorească definitivă care prin care s-a oprit construcția microhidrocentralelor
respective (decizia 1728/2016 dată de Curtea de Apel Alba Iulia în dos nr 2552/97/2015, unde reclamant nici nu a fost Asociația Agent Green sau Gabriel Păun) .

La fel s-a întâmplat și cu amenajările hidroenergetice din Parcul Național Defileul Jiului la care s-a făcut referire în emisiune, unde autoritățile române au încălcat dreptul de mediu național și European, proiectul fiind definitive oprit prin hotărâri judecătorești (decizia 5378/14.12.2017 dată de Curtea de Apel București). De asemenea, alte proiecte ilicite au fost stopate de instanțele de judecată în litigii promovate de alte ONG uri care veghează la respectarea principiilor statului de drept în România. De asemenea, România se află în procedură de infringement deschisă de Comisia Europeană pentru construirea ilicită a aproximativ 30 de MHC -uri în România.

În fapt, Agent Green poartă sute de procese cu autoritățile pentru astfel de proiecte păguboase ale statului și pentru a stopa tăieri ilegale de păduri. Organizația nu a acceptat niciodată finanțări publice tocmai pentru a-și păstra independența și intransigența față de sistem, lucru dovedit de-a lungul întregii activități. Gabriel Păun și Agent Green au criticat în egală măsură toate guvernările și a semnalat rapid derapajele executivului și legislativului. Raportul anual al organizației este public:

https://www.agentgreen.ro/raport-anual-agent-green-2020/

În emisiune s-a făcut referire și la campania condusă de Gabriel Păun pentru a stopa exportul de animale vii. Ținem să precizăm că această campanie este realizată în numele organizației Animals International și vizează întreaga Planetă, nu doar România. Campania a început în Australia unde s-au obținut rezultate notabile și continua cu aceeași intensitate pe toate continentele.

Soluția oferită este de a exporta carne congelată sau refrigerată. Prin această soluție s-ar anula suferința inutilă a animalelor cauzată de transport și s-ar crea peste 5400 de locuri de muncă noi cu o valoare adăugată brută anuală de peste 46 milioane de euro doar în România.”