Prințul Emanuel de Liechtenstein, cel care l-ar fi împuşcat în mod ilegal pe ursul Arthur, declanşând un uriaş scandal, are totuşi susţinători şi în România.

Prinţul Dimitrie Sturdza: Povestea asta e trasă de păr

Printre aceştia se numără şi Prinţul Dimitrie Sturdza, vânător şi mare iubitor al animalelor, care contribuie frecvent cu donaţii importante pentru protejarea acestora. Acesta şi Prinţul Emanuel de Liechtenstein au intentat împreună un proces ONG-ului Agent Green şi cer despăgubiri de 1 milion de euro.

Într-un interviu acordat România TV, prinţul român a explicat că s-au spus multe lucruri neadevărate despre respectiva vânătoare.

„Despre această vânătoare s-au spus mai multe lucruri neadevărate. S-a spus că a fost o vânătoare ilegală. Însă Prinţul Emanuel a fost la o vânătoare permisă de ministrul Mediului. A doua minciună este cea referitoare la faptul că Arthur a fost cel mai mare urs din România. Sunt mulţi urşi care sunt mult mai mari decât Arthur. Povestea asta e trasă de păr.

Se pare că ursul Arthur a fost împuşcat la 300 m distanţă de o fermă unde a făcut ravagii. Domnul Păun spune că nu ar fi trebuit împuşcat masculul ăsta foarte mare, dar că ar fi trebuit eliminată o ursoaică cu doi pui. Domnul Păun e finanţat din afară, sunt multe ţări în Europa de Vest care nu vor să relocăm urşii noştri acolo”, a declarat Prinţul Dimitrie Sturdza.

„Aceia care împuşcă tot ce mişcă sunt braconieri, nu vânători”

El mai afirmă că vânătorii nu trebuie confundaţi cu braconierii: „Dacă fauna asta mai există, e mulţumită vânătorilor, că vânătorii au grijă de vânat.”

„Cele mai multe ONG-uri sunt finanţate din afară. Să le propunem să ducă urşi de la noi din ţară în ţara care le finanţează. Pe timpul lui Ceauşescu erau între 4.000 şi 6.000 de urşi, nu se ştie exact, dar acum e sigur că numărul lor s-a dublat. dacă Uniunea Europeană ne spune că ar fi bine să avem 2.000-3.000 de urşi, ce facem cu restul de 9.000? Eu propun să împărţim 1000 la nemţi, 800 la francezi, etc.

Dacă aceste ţări nu ne vor urşii, atunci nici să nu ne spună nouă, prin ONG-urile astea păcătoase, ce avem de făcut cu urşii. Vânătoarea a fost bine reglementată în România până acum. Dacă fauna asta mai există, e mulţumită vânătorilor, că vânătorii au grijă de vânat. Eu nu cunosc oameni să se ducă să împuşte tot ce mişcă. Aceia care împuşcă tot ce mişcă sunt braconieri, nu vânători”, a mai spus Prinţul, potrivit romaniatv.net.

Banii plătiţi de vânătorii străini sunt folosiţi tocmai pentru îngrijirea animalelor

Prinţul Dimitrie Sturdza a enumerat şi câteva dintre beneficiile vânătorii:

„Am auzit o prostie, să nu se vâneze trofee. Dar ce să se vâneze, puii, mamele? Nu, exact trofeele trebuie împuşcate pentru că sunt animale bătrâne, care împiedică animalele tinere să se înmulţească.

A doua prostie pe care am auzit-o, că nu avem voie să aducem vânători străini în România. Ei plătesc să vină în România. Banii rămân aici şi trofeul poate să plece în afară.

Banii din taxele acestea se duc pe îngrijirea animalelor pentru că iernile sunt foarte grele la noi, se duc pe paznici, care trebuie să vegheze să nu vină braconierii şi să împuşte femelele şi puii, sunt o mulţime de costuri. Şi mai e şi o redevenţă la statul român.”

Prinţul Dimitrie Sturdza insistă că urşii trebuie protejaţi în România, dar asta nu înseamnă să nu fie împuşcaţi.

„Domnul Păun spune că specia ursului trebuie protejată, da, trebuie. Să nu fie otrăviţi, să nu fie prinşi în laţuri. Am văzut recent un urs cu trei picioare. Unde îi era al patrulea picior? N-a plecat singur. Cu siguranţă fusese prins într-un laţ.

Să nu credeţi că un ţăran căruia ursul îi mănâncă oile, vacile îl lasă pe urs să mai vină a doua oară. E mult mai rău ca un urs să moară otrăvit în pădure decât să fie împuşcat”, a precizat acesta.

Cum va fi folosit milionul de euro, în cazul în care se câştigă procesul intentat Agent Green?

Prinţul Dimitrie Sturdza spune că, în cazul în care el şi Prinţul Emanuel câştigă procesul intentat ONG-ului Agent Green, banii nu vor fi folosiţi în interes propriu, ci daţi celor păgubiţi.

„Prinţul Emanuel e văzut în România ca un criminal. Nu a făcut nimic, dimpotrivă, a făcut o treabă foarte bună şi a mai plătit şi 7.000 de euro statului român. A fost păgubit un om care a acţionat corect. Dacă vom câştiga procesul, banii îi vom da celor care au fost păgubiţi, familiei din Mureş cu mortul dezgropat de urs, familiei în care mai mulţi membri au fost omorâţi.

Am refăcut cămine de bătrâni din 10 milioane de euro, cinci milioane din buzunarul meu, cinci milioane obţinuţi printr-o fundaţie. Am dat anual peste 800.000 de euro studenţilor săraci. Eu nu vin în România să împuşc toate trofeele, mie îmi pasă de imaginea României. ONG-urilor, însă, nu pare să le pese deloc. Din 1990 de când am venit în România, am încercat să ridic steagul României în afară pentru că avem o imagine de groază în afară”, a mai declarat Prinţul Dimitrie Sturdza.

Sursa foto: Agent Green