Mihai Gâdea cutremură toată România

Mihai Gâdea cutremură toată România. Miercuri, Senatul României se va confrunta cu o decizie de mare importanță: dacă va ridica sau nu imunitatea parlamentară a premierului Florin Cîțu.

Ridicarea imunității parlamentare a fost cerută de DNA în dosarul privind achizițiile de vaccinuri anti-COVID.

Pe fond, jurnalistul Mihai Gâdea a prezentat, în cadrul emisiunii  „Sinteza Zilei”, documente care sugerează că Florin Cîțu, alături de Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, știau că încalcă legea atunci când au comandat vaccinurile.

Conform informațiilor prezentate, documentele indică faptul că cei trei oficiali aveau cunoștință despre încălcarea dispozițiilor legale în momentul în care au comandat vaccinuri anti-COVID.

Comenzi suplimentare de vaccinuri anti-COVID

Procurorii susțin că, în perioada când Vlad Voiculescu era ministru al Sănătății, au fost făcute comenzi suplimentare de vaccinuri, cu încălcarea legii și fără documente sau analize care să ateste necesitatea și oportunitatea acestor achiziții.

În particular, Vlad Voiculescu, în calitate de ministru al Sănătății, a semnat comenzi pentru peste 38 de milioane de doze de vaccin, cu toate că numărul de persoane eligibile pentru vaccinare în România era comunicat că fiind de aproximativ 10,7 milioane.

Mai mult, documentele arată că această acțiune a creat un prejudiciu bugetului Ministerului Sănătății în valoare de 124.858.607 euro, la care se adaugă TVA, configurând astfel infracțiunea de abuz în serviciu.

Alte comenzi controversate vizau vaccinuri Pfizer și Moderna, ridicând suma totală a prejudiciului la 274.521.869 euro.

România nu era obligată să cumpere vaccinurile

Conform procurorilor, România nu era obligată să cumpere acele doze de vaccinuri. Acceptarea implicită a acordului de cumpărare a generat consecințe financiare semnificative și o comandă care depășea cu mult necesarul real.

Astfel, decizia Senatului cu privire la ridicarea imunității premierului Cîțu devine un moment crucial în evoluția acestui dosar. Ea marchează o etapă importantă în eforturile de a aduce în fața justiției acuzațiile de abuz în serviciu legate de achizițiile de vaccinuri anti-COVID.

vaccin anti-COVID
SURSA FOTO: Dreamstime

Vlad Voiculescu se declară nevinovat

Anterior, fostu ministru al Sănătății a oferit mai multe declarații. Acesta spune că nu este nevinovat și aruncă vina pe Florin Cîțu.

De altfel, el a mai spus că procurorii DNA au exagerat datele. Dosarul vorbește despre un miliard de euro. Fostul ministru spune că era vorba despre 600 de milioane de euro.

Nu în ultimul rând, el a mai precizat că nu înțelege unde este corupția în dosar. Potrivit lui, nicio persoană acuzată nu avea un interes în ceea ce privește vaccinurile.